27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Несъстоятелна ли е Nexo?

Криптоплатформата с български произход Nexo привлече вниманието на международни публикации в крипто сферата заради потенциална несъстоятелност. Анализатори се безпокоят, че цената на акциите на Nexo може да бъде подложена на натиск, ако се засилят действията на регулаторите в САЩ.
крипто, акции, nexo, нексо, токен, инвестиране

Снимка: Wikimedia Commons

Криптоплатформата с български произход Nexo привлече вниманието на международни публикации в крипто сферата заради потенциална несъстоятелност.

Анализатори се безпокоят, че цената на акциите на Nexo може да бъде подложена на натиск, ако се засилят действията на регулаторите в САЩ.

крипто, акции, nexo, нексо, токен, инвестиране
Снимка: CoinMarketCap

Фирмата за крипто заеми Nexo е в риск да изгуби половината стойност на своя нейтив токен със същото име до края на 2022, докато на пазара растат подозрения за несъстоятелност на фирмата и токена.

Прекалено централизирано ли е Nexo?

За незапознатите: Осем щата от САЩ са подали заповед за преустановяване срещу Nexo на 26 септември с твърдението, че фирмата предлага нерегистрирани активи на инвеститори, без да ги известява за рисковете на финансовите си продукти.

Как да избегнете някои от честите грешки при инвестиране в криптовалути, четете тук.

В частност, регулатори в щата Кентъки обвиняват Nexo в несъстоятелност, отбелязвайки, че без едноименния нейтив токен, NEXO, „задълженията на фирмата може да надвишат нейните активи“. Към 31 юли Nexo има 959 089 286 NEXO токена в резервите си – 95.9% от всички съществуващи NEXO токени.

Курсът на NEXO може да бъде следен тук.

„Това е огромен проблем, понеже един много елементарен пазарен анализ демонстрира, че Nexo няма да е способна да монетизира значителен дял от тези токени“, отбелязва Майк Бъргерсбърг, независим пазарен анализатор, който добавя:

„Предвид този факт, действителната стойност на $NEXO токените в баланса на Nexo е вероятно близо до $0.

Сравнения с Celsius

Бъргърсбърг също твърди, че Nexo е изправена пред рискове от несъстоятелност, защото държи преобладаващото множество от наличните NEXO токени на платформата си. Той прави сравнения с Celsius Network, вече несъществуваща фирма за крипто заеми, която притежаваше над 50% от своя нейтив токен CEL.

Celsius се оказа в притежание на над 90% от общата наличност на CEL токени в циркулация, след като привлича депозити и обезпечение от клиенти. Това прави CEL изключително неликвиден в резултат, на което става и волатилен. С други думи, CEL се превръща в дълбоко несъвършен актив за закърпване на проблемния портфейл на Celsius.

„NEXO токенът е още по- неликвиден от CEL токена на банкрутиралата Celsius Network“, предупреждава Бъргърсбърг, като отбелязва, че средният дневен търгуван обем пада до под 1% от общата му пазарна капитализация.

Крипто и феминизъм. Момчешки клуб ли е крипто вселената?

Говорител на Nexo отрича обвиненията, уточнявайки, че данните, които са предоставили на регулаторите в щата Кентъки, се отнася за една от структурите от Nexo Group.

„Можем да потвърдим, че на консолидирана база NEXO токените представляват под 10% от общите активи на компанията“, съобщават за Cointelegraph, като добавят:

„Това превишава задълженията на фирмата, дори и като изключим нетната позиция на компанията в NEXO токени“.

По въпроса защо Nexo държи повече от 90% от запаса от NEXO токени, говорители на фирмата споменават икономиката и приложимостта на токена, като казват, че създават естествени стимули клиентите да държат своите токени на платформата.

„Освен че печелят по-високи лихви върху дигиталните си активи, като държат NEXO токени в платформата, клиентите могат да използват NEXO токени за обезпечение, да получават лихва за тях и да ги разменят директно през платформата“, обясняват, като добавят:

„Същото важи и за токеномиката на компании със сходна предложена стойност за клиента, като FTT, BNB и CRO, които се съхраняват предимно върху FTX, Binance и Crypto.com съответно“.

Цената на NEXO може да се разклати

Страхът, несигурността и съмнението (FUD), които обгръщат слуховете за пазарна волатилност или регулаторна строгост срещу платформите за крипто заеми, може да доведат до негативно отношение от страна на инвеститорите към NEXO. За съжаление, техническото устройство на токена предполага същото.

Важно е да се отбележи, че цената на NEXO образува това, което изглежда като възходящ триъгълник в по-дългосрочните графики от 12 юни. Възходящите триъгълници се считат за мечи признаци при тренд надолу, което прави NEXO податлив на екстремни ценови спадове.

По правилото на техническия анализ, възходящият триъгълник приключва, когато цената пробие под долана си тренд линия и продължи да пада в същата посока, докато не достигне нивото, което е по дължина равно на максималната височина на триъгълника.

крипто акции нексо nexo токен
Снимка: Cointelegraph

Ако се потвърди този признак, цената на NEXO може да падне в посока към $0.47, 50% под настоящата цена.

Материалът е превод от Cointelegraph, оригиналната публикация ще намерите тук. Не е препоръка за инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *