07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Българските банки увеличават лихвите

Очаква се българските банки да реагират на увеличението на основния лихвен процент от Европейската Централна Банка, като на свой ред обявят увеличаване на лихвите по кредитите и депозитите, които предлагат. Това ще се отнася за бъдещи кредити и депозити, но може да засяга и съществуващи кредити, в зависимост от условията по конкретните договори с кредитополучателите.
лихви депозити кредити банки, цени, инфлация, имоти, увеличение, ръст

Снимка: Forbes

ЕЦБ обяви увеличаване на основния лихвен процент. Какво означава това за лихвите в българските банки?

лихви депозити кредити банки, цени, инфлация, имоти, увеличение, ръст
Снимка: Freight News

ЕЦБ обяви увеличававе на основния лихвен процент с 0.75 процентни пункта, като така той достига 1.25%. Това е най-голямото увеличение на основния лихвен процент в историята на ЕЦБ. Какви лихви да очакваме от българските банки в близко бъдеще?

Лихвата, която ще получават банките по депозитите си в ЕЦБ се увеличава от сегашната нулева до 0.75%

От ЕЦБ твърдят, че ролята на институцията е да поддържа цените в еврозоната стабилни, и представя това действие като мярка с цел овладяване на инфлацията. ЕЦБ твърди, че не трябва да се допуска инфлацията да продължава да е над 2%.

Позицията на Европейската Централна Банка е достъпна на български език тук.

Какво следва за лихвите на банките в България?

Очаква се българските банки да реагират на този сигнал от Европейската Централна Банка, като на свой ред обявят увеличаване на лихвите по кредитите и депозитите, които предлагат. Това ще се отнася за бъдещи кредити и депозити, но може да засяга и съществуващи кредити, в зависимост от условията по конкретните договори с кредитополучателите.

Какви са енергийните програми на партиите за изборите на 2 октомври, четете тук.

В инвеститорските канали в социалните мрежи вече се появиха изтекли съобщения, че поне една българска банка предвижда да увеличи лихвите.

лихви депозити кредити банки, цени, инфлация, имоти, увеличение, ръст
Снимка: Facebook

БНБ също обявява, че ще увеличи основния лихвен процент, повече за това можете да прочетете тук. В България лихвите по депозитите и кредитите се влияят основно от установения лихвен процент от ЕЦБ.

Какъв ще е икономическият ефект от увеличени лихви?

Казано най-просто, увеличаването на лихвите може да се разглежда като поскъпване на заемите, или дори директно, като поскъпване на парите. Получаването на пари сега за сметка на бъдещето, каквото представлява взимането на заем, ще поскъпне. Това действително би могло да има антиинфлационен ефект. Поскъпването на парите може да доведе до забавяне на икономическата активност. Участниците в икономиката е възможно да решат да задържат повече пари за по-дълго, вместо да ги разходват. Ефектът ще бъде дефлационен.

Как по-високите лихви ще се отразят на имотния пазар?

Може да се очаква, че ръстът на цените на имотите ще се забави. Когато един пазар, като имотният, е залят от евтини пари в условията на ниски лихви, тогава цените на този пазар растат. Когато парите поскъпнат, и по-малко пари преследват едни и същи активи, това може да забави растежа на цените на съответните активи, или да доведе до корекция на цените надолу. Може да се очаква, че по-ниските лихви ще доведат до забавяне на ръста на цените на имотите, или дори до спад.

лихви депозити кредити банки, цени, инфлация, имоти, увеличение, ръст
Снимка: Труд

По-високите лихви ще осмислят ли отново банковите депозити?

Българските домакинства държат в депозити близо 63 млрд. лв. През последните години лихвите по депозитите в световен мащаб, и в частност в България, намаляват, докато инфлацията расте. При тези условия държането на пари на депозит в банка води по-скоро до обезценяване на спестяванията, отколкото до доходност. Доходността е със знак минус, от разликата между лихвата и инфлацията вложителите губят.

Как инвестициите ви се използват от големи инвестиционни играчи за политически цели?

Българите за този период продължават да увеличават сумата на депозитите на домакинствата в банки. Банките се затрудняват да поддържат сключените по-рано депозити с по-високи лихви, докато същевременно намаляват лихвите по кредитите, които отпускат. Намаляващите лихви притискат банките да одобряват повече кредити, за да изпреварят ръста на депозитите, за да могат да продължават да обслужват лихвите на вложителите. Това води до заливане на пазарите, включително и имотния с евтини пари.

В условията на висока инфлация и ниски лихви държането на спестявания на депозит в банка не представлява доходоносно начинание. В народопсихологията спестяването под формата на банков депозит се счита за най-сигурно. Докато инфлацията е по-висока от лихвата, единственото сигурно е, че парите на вложителите в банкови депозити се обезценяват, губят стойност.

До такъв момент, в който лихвите по депозитите не надвишават инфлацията, държането на пари на депозит в банка трябва да се счита за губещо начинание.

Един отлив на средства от банкови депозити може да доведе до това банките да увеличат предлаганите лихви по депозитите, ако се окажат в недостиг на ликвидни средства за отпускане на заеми.

Материалът не е препоръка за инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *