27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Крум Атанасов от igold за инвестициите в злато

Крум Атанасов е инвеститор с дългогодишен опит. Трудовият му стаж преминава през редица компании, като включително е бил управител на Тавекс в Пловдив, Бургас и Варна. През годините е обучил редица дилъри на злато. В последствие, той напуска фирмата и създава своя компания – igold. Днес тя търгува с огромно количество злато на дневна база. С г-н Атанасов разговаряхме за инвестициите в злато, бижута, инфлацията и катаклизмите, които претърпява световната икономика.

Началото на igold

-Г-н Атанасов, Вие сте сред познатите лица, свързани с покупко-продажбата и инвестициите в злато в България. Как се роди идеята за igold?

-Идеята за igold се роди по един много интересен начин. Това се случи, когато напуснах предишния си работодател. Общо взето, имаше две неща, с които можех да се занимавам. Едното от тях беше обмен на валути, другото – инвестиционно злато. Важно беше да взема правилното решение. В интерес на истината, това, което ме наведе към златото, макар че през 2018, началото на 2019, когато вземах решението, златото не беше нещо толкова хитово, колкото е в момента.

Тогава времената бяха по-спокойни, далеч по-нормални, бизнесът вървеше и нямаше големи катаклизми. Но като човек завършил политология, аз виждах определени процеси, които се случват в Западния свят, а те са притеснителни. Едно от тях беше BREXIT, другото – популистките лидери по света, като Орбан, Дуда, процеси, които се забелязваха в цяла Европа. Най-големият проблем, който виждах тогава, беше Тръмп.

За мен той има силен авторитарен уклон и никога не е пасвал на демократичните процеси. Самият факт, че американците бяха избрали човек, който не е със здраво десни, а крайни десни разбирания, означаваше, че обществото в Западния свят, начело с Америка, не е доволно от централните политики, независимо десни или леви. Когато това се случи, от гледна точка на теория на политиката, хората избират популистки лидери, а вече биполярността се разпада и следват процеси, които водят до геополитически катаклизми.

igold - инвестиции в злато

Има ли такива събития, те винаги са благодатни за златото. Именно затова аз заложих на този бизнес като такъв, който искам да стартирам. Тогава беше много трудно да се говори за този тип процеси, за руска пропаганда, която се виждаше как е все по-силна. Аз няма да забравя първото си интервю, когато стартирах бизнеса. Беше в Блумбърг България и там вместо да говоря за злато, основно споделях притесненията си от засилването на руската пропаганда и че това не е случайно.

Това са процеси, които общо взето подготвят за нещо. Много трудно беше да се говори, понеже в онези времена никой не обръщаше внимание на тези неща и често съм бил осмиван за това, което съм казвал. Все пак по-късно видяхме, че нещата се развиха точно в тази посока. Това бяха причините да стартирам iGold.

Политическите сътресения, довеждащи до скок в цената на златото

-Тези наченки на авторитаризъм точно в Америка изобщо нещо ново ли са, предвид че датират от времето на Маккарти?

Маккартизмът е нещо, с което Америка успява да се справи, но той също е предхождан от един тежък период преди това. Реално погледнато, Тръмп до някаква степен прилича на Маккарти, но вторият е по-локален политик. Той не отразява тенденциите, които са били на световно ниво. Докато при Тръмп това не беше само в САЩ, а и в Европа. Беше неочаквано в меката на демокрацията да се случи нещо такова и беше много гротеско да се случи нещо такова – разбиването на цялата геополитическа картина с накланянето на везните към Израел в Близкия изток и загубата му.

Общо взето, балансът, който поддържаше САЩ в Близкия изток, беше разбит с много действия – с открито расистките си изказвания, с политиките си, които бяха против партньори като Европа, като Канада, търговската война, която започна, натискът върху НАТО. Всичко това показваше разбиване на стабилността на Запада. Същевременно този човек никога не си позволи да каже нещо против Русия за целия си мандат.

Това беше притеснителен сигнал за демокрацията, но не мога да сравня напълно Тръмп с Маккарти. Маккартизмът е явление, което напълно приключва с идеолога си, докато крайнодесните настроения в САЩ продължават и след мандата на Тръмп.

Без да звучи конспиративно, ние видяхме, че събитията се изредиха едно след друго. Една пандемия, която има случаен характер, води до печатане на страшно много пари, което на свой ред води до инфлационен процес, който едва ли не беше табу през предишните 8-9 години. Инфлация, която се счита за висока – 8% в САЩ, 9% в Европа, в някои страни далеч повече. При нас виждаме, че стигаме до 17%. Това е много висока инфлация на годишна база. Оттам виждаме инвазия на Русия в Украйна, като е напълно логично първата да се възползва от този слаб момент.

За мен най-притеснителният момент през последните години бяха американските избори през 2020-та. Ако тогава Тръмп беше спечелил изборите, щеше да бъде формирано едно американско управление, което едва ли щеше да реагира по адекватен начин на инвазията в Украйна. Може би действително щеше да има Блицкриг и превземане на страната за кратък период от време. Ако трябва да правим паралел между Маккарти и Тръмп, разликата е значителна. Първият е моментен проблем за Америка, вторият е такъв, който остава.

Това не е проблем, който не назрява от преди това. Реално погледнато, финансовата криза от 2008 затри средната класа. Тя вкара доста хора от нея в много сериозно дъно. Много хора в САЩ живеят от чек до чек. С обедняването на населението и липсата на икономически растеж не се вдигнаха лихвените проценти с повече от половин % в диапазона 2014-2019.

Скоковете при лихвените проценти

-Защо не се вдигнаха тези лихвени проценти преди да стане твърде късно и да не се стигне до настоящата нетърпима инфлация?

-Защото тогава не успяха да се достигнат таргетите на централната им банка относно заетостта, икономическия растеж, ръста на заплащането и т.н. Виждахме, че финансовите им пазари растат, SNP и NASDAQ показваха постоянен ръст, около 30% на година. Отчетите на компаниите не показваха подобно развитие. Дори напротив – ако ги нямаше основните 6-7 компании в NASDAQ като Facebook, Intel, Microsoft и т.н., общо взето технологичният индекс не се движи.

Защо имаше ръст при борсите, а не в реалната икономика – това е заради така наречения buyback, идващ дори от краткосрочните пазари на Фед с ниски лихви. Тогава акциите се изкупуваха, финансовите пазари скачаха, икономическите пазари останаха без ръст. Когато една икономика не върви, тя цикли на едно място, дори да не е в рецесия, в спад. Това обикновено води до голяма част от популацията на страната, която да е недоволна и оттам се стига до избирането на крайни политици.

Искаш ли да разбереш до какво доведе скока на лихвените проценти в САЩ? Прочети тази статия.

Това е реалността. Когато хората не могат да осигурят семействата си, те започват да бягат от обещанията на централната политика, на лявото и на дясното и отиват към нещо по-екстремно. Това е типичен политически процес, който е като по книга. Няма как да е нещо различно. Просто аз го видях малко по-рано, притесненията ми започнаха още 2017-2018 и стартирах бизнес, подходящ за един „по-разбутан“ свят.

Новата треска за злато

­-След като споменахте икономическите и политическите трусове – още от началото на коронакризата, много хора решиха да пренасочат спестяванията си към инвестиране в злато, което доведе до високото му търсене през първите месеци. То продължава ли и до днес или има лек спад?

-Търсенето на златото е брутално. При избухване на кризата беше много силно, буквално няколко месеца. Имаше дори скъсване на веригите за доставки, имаше определени затруднения, цените бяха значително повишени, допълнително имаше и много спекула. Ние отказахме да продаваме тогава, защото щеше да се наложи да го правим на много абсурдни цени, което по-късно щеше да ни урони имиджа. Отделно – аз имам определени разбирания, че най-добре тогава беше всички да си останем вкъщи, защото не знаехме как ще се развие пандемията, смъртността и прочие.

Ние умишлено не работихме, изгубихме пари, да, търсенето беше огромно, а надценките бяха големи. Тогава предупреждавах във Facebook, че надценките са прекалено високи и хората трябва да избягат от емоцията и паниката и да помислят дали да закупят злато. Когато вече нещата се регулираха и нивата започнаха да спадат, се видя, че прекъсването на доставките не е толкова фатално, че доставките се осъществяват и отново започнахме работа.

Toва не беше най-силният шок. Моментът, когато много хора влязоха в пазара на инвестиционно злато, бяха инфлационните притеснения от миналата есен. Инфлация имаше от половин година преди това, но обикновено хората реагират бавно. Първо е недоверието, че инфлация има, не могат да го усетят в собствения си джоб, в последствие става и това, следва непрестанното говорене по новините за инфлация, имаше отново и спекула, и статии в кафяви медии, които досъздадоха допълнително още инфлационни притеснения. Реално погледнато, миналата есен беше втората паника за злато след избухването на COVID и най-голямата и драстична, която аз съм виждал в кариерата си, беше началото на войната в Украйна.

Цената на златото
Цената на златото през последните 10 години

Тогава имахме редица запитвания ежедневно под формата на имейли, телефонни обаждания и се продаваха много килограми злато на ден. За да специфицирам колко точно – към 10-15 килограма на ден. Тук говорим за една паника от избухването на войната в Украйна до юни месец. След това пазарът започна да се успокоява, като сега отново се увеличиха обемите и то драстично. Това е съвсем логично, заради очакваната рецесия, базирана на липсата на суровини и газ от Русия. Както и липсата на вдигане на лихви от страна на Европейската централна банка.

Злато или долар

-Наблюдаваме отслабване на всички валути освен на долара. Това показва огромна разлика в цената на златото спрямо различните разплащателни средства. Хората, които са инвестирали своето евро в злато преди година, днес са на печалба от около 20%. Тези, които са обърнали доларите си в този ценен ресурс, са на загуба. Основната роля тук, разбира се, има покачването на цената на световната резервна валута, особено след неспирното покачване на лихвените проценти, които в последните седмици минаха 6% в Америка. В случая къде според Вас е по-добре да инвестираме парите си – в злато или в долари?

Когато говорим за паники последните години, те бяха 3 – COVID, инфлационната вълна от миналата есен и сега войната. Обемите не спадат, на retail ниво те продължават да са много високи. Положението при ETF-ите е различно. По принцип купуващите ги (хеджфондове, финансови институции и т.н.) отчитат спад. Това се дължи на агресивното вдигане на лихви от страна на Федералния резерв. Очаква се, че ще има спад в инфлацията и следователно големите институционални инвеститори изтеглят парите си от златото и вкарват парите си в други активи. В момента най-желаният такъв е доларът. Това е причината той да расте и всичко останало да пада.

Когато имаме толкова агресивно вдигане на лихвите, пазарът предполага превантивно, че акциите ще спаднат и съответно парите се изтеглят в долари. Макар и огромните обеми на печатане, когато нямаме обръщаемост на парите, а седят по сметки и чакат по-изгодни времена за купуване на активи, тогава доларът е висок. Защо? Защото го няма. Той не плува в големите обеми на пазара, а е задържан.

Ще последват инфлационни шокове. Видяхме какво направи Bank of England – след намесата им и последните фискални политики се стигна до ръст на златото, който общо взето покри корекцията, която се случи в предишните дни, заради изказването на ЕЦБ, че лихвите ще се вдигат.

Цена на златото в евро за последната година

Все пак доларът няма да остане скъп за дълъг период от време, защото закрива износа на Америка. Каквото и да си говорим, голяма част от БВП-то на страната е в експорта. Имат сериозен индустриален комплекс, сериозно земеделие и изнасят страшно много. Високият долар не е за плюс в американската икономика за дълъг период от време. За момента има смисъл, защото трябва да укроти някаква инфлация, но в момента, в който той започне да показва спадове, базирани на спирането на агресията при вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв, това, което ще видим, е покачване на златото.

Това е съвсем естествено. Те са обратно колерирани в един процент от времето. Има моменти, в които няма корелация между златото и долара, но може би в 80% от времето има такава.

Ще повлияе ли новооткритото злато на пазара?

-През това лято в Уганда бяха открити няколко тона злато. Поетапното копаене на това количество и пускането му на пазара няма ли да навреди на цената на ресурса в дългосрочен план, особено след като инфлацията се охлади и хората започнат да изкарват спестяванията си?

-Не. Златото не функционира по този начин. Принципно, заради ливъриджа и фючърсите се търгува много повече злато, отколкото е налично. Така че и в момента имаме складове пълни със злато, които непрекъснато се търгуват. На ежедневна база това е ликвидният пазар, който е с около 13 трилиона американски долара капитализация. Златото е може би най-ликвидният пазар, който съществува в света, а има страшно много участници – това са централните банки, пенсионните фондове, хеджфондовете, търговските банки с булиан деск, доставчиците на индустрията. Практически всеки един на тази планета, който търгува по някакъв начин с финансови активи, търгува със злато. Така че то така или иначе има големи обеми.

Обикновено в старни като Уганда, когато излезе нещо, то никога не се случва. Това е, защото са страни с тоталитарни режими, които не могат да изкопаят това злато. Те трябва да имат достъп с компании, които копаят навън, не поемат политически рискове и т.н. Наличният обем на златото много отдавна няма общо с цената му. Обемът, който се търгува на ливърдиж, е много по-голям, отколкото реално съществува и дори сваля неговата цена.

Така че няма никаква връзка между цената и находищата. Това обикновено са притеснения на обикновения retail клиент. Общо взето, тези неща нямат връзка с цената на ресурса.

Фючърси или физическо злато?

-След като споменахте фючърсите, те или физическото злато е по-добър за инвеститорите?

Фючърсите въобще не са начин за придобиване на злато .Това e начин за спекулиране с цената на метала за в бъдеще. Нищо повече. Когато търгувате с фючърси, Вие залагате на това каква ще бъде цената след Х период от време. Те въобще не са начин и от всички възможни начини, те са най-неподходящи за търговия със злато. Тя е нещо много прецизно и по никакъв начин не съветваме ритейл клиенти да се занимават с фючърсна търговия. Хората, които искат някакъв актив, който да е при тях при всякакъв форсмажор, купуват инвестиционно злато, физическо.

Златни кюлчета / Снимка: Forbes

Има потребители, които имат портфейли, обикновено такива, които държат акции, те държат, в зависимост от периода, 5%, 10%, 15%, 20%, понякога и повече в ETF, което реално погледнато са акции на компании, които следват цената на златото. Те изостават малко, понякога могат да бъдат и по-скъпи от цената на златото, но накрая ти не притежаваш акции в реален актив злато, а такива на компания, която следва курса на ресурса.

Там, разбира се, имате редица контрагентни рискове, които са свързани с мениджмънта на самия фонд, борсите, с които се търгува.

Опасността от борсите

-Като един пример за тези рискове, макар и в криптопространството, можем ли да дадем Celsius, които са готови да обявят фалит?

-Принципно всяка една борса може да фалира, да бъде неадекватна и нерелевантна. Всяка една може да излъже по някакъв начин и да бъде неликвидна в определен момент, както например стана с Лондонската борса за никела. В един момент те или руснаците управляваха цената? Търговията на всяка една борса може да бъде прекъсната и Вие да нямате ликвидност дълъг период от време. Както и да не могат да бъдат осъществени определени фючърсни контракти, както се случи с друга компания, продала твърде много определен ресурс, и в момента съдят борсата, че не са си отговорили на контракта.

Така че всяка една такава институция, представлява определени рискове. Първо, имате борсата, после агента, през който търгува, твоя брокер, който не търгува директно с борсата, а през някой друг агент, търгуващ с нея. Общо взето, контрагентни рискове винаги има, когато имате електронен или хартиен актив, които ги няма при физическото злато. При него има друг риск, той е съхранението. Вие трябва да го опазите, да го съхраните, за да не ви го откраднат или вземат. Така че всеки един актив, всяка една форма има своите плюсове и минуси. Но физическото злато е за предпочитане, понеже това нещо и de iure e в твоите ръце.

Инвестициите в бижута

-Като споменахме различните форми на злато, някои инвеститори виждат златните бижута като актив, в който да инвестират. Какво е вашето мнение по този въпрос? Това добра идея ли е и с какво се различават от обикновеното физическо злато?

­­­-Бижутата имат много високи надценки спрямо борсата. В едно такова има изработка, часове човешки труд, ако е и дизайнерски, то дизайнът е измислен от някой платен дизайнер, има брандинг и т.н. Това, което ги прави скъпи, на първичния пазар, ги прави много евтини на вторичния. В момента, в който закупите едно бижу, ако искате да го продадете в същия момент, ще загубите голям процент от същността му. Защо това ще стане? Защото надценката за труд и емоции са високи.

По същия начин са и диамантите. Те нямат индекс, нямат борса. Когато закупите един диамант, ако го продадете в същия момент, ще загубите 60-70% от стойността му. Бижутата не са адекватна инвестиция. За да бъде нещо такава, то трябва да има индекс, да има цена, да се движи с цената си спрямо индекса, както е при инвестиционното злато. Маржовете при него са 2-3-4%. Ако в един момент купите и продадете, губите толкова, в зависимост от продукта.

Бижутата не са и никога няма да бъдат инвестиция. Те обикновено носят други позитиви – емоция, красота, други неща, но нямат общо с инвестициите. Другото нещо е, че те трудно се определят на вторичния пазар, както вече споменах. Той е много по-хаотичен, с много по-различни цени, с по-трудна оценка, трябва да се унищожат често, за да бъдат тествани. При инвестиционното злато има ясни стандарти, продуктите са известни по цял свят, могат да бъдат предложени навсякъде на конкурентни цени, има достатъчно много пазарни играчи, които да създадат конкурентен и пазарен принцип.

Участието на Крум Атанасов в Блумбърг България

Когато бижуто отиде на вторичния пазар, то често не отива в друг клиент, а за претопяване и разтопяване. Затова се изкупуват под борсата, продават се малко под нея отново и се превръщат в нещо друго. Това е основният принцип, върху който функционира бизнесът със злато.

Има ли надежда за връщане на златния стандарт?

-В този ред на мисли възможно ли е някаква икономика да обмисли връщане към златния стандарт? Ако не се бъркам, икономика, която функционира, макар и частично подкрепена от златото, е тази на Швейцария. В този случай възможно ли е връщане на Златния стандарт или той завинаги ще си остане в миналото?

­-За Швейцария бъркате. Тя няма нищо общо с този модел от 2000-та година. Сега Швейцарският франк няма нищо общо със златото. Въпреки това Швейцарската централна банка не е класическа такава. Тя се опитва да го играе хеджфонд. Тя купува активи, основно американски на големите технологични компании. Така че тя поема един невероятен риск, купувайки тези активи. Те имат акции на Apple, Microsoft и прочие.

Ние виждаме какви спадове претърпяват тези компании в момента, а Швейцарската банка играе ролята на хеджфонд, нищо повече. Те функционират като такъв. В голяма степен това се случва, за да могат да поддържат цената на Швейцарския франк ниска, защото на тях това им е най-големият проблем – че той винаги е търсен, винаги се счита като убежище от пазарите и цената му върви нагоре.

За да могат да го стабилизират, това, което правят, е да изкупуват активи. Това е Швейцарската банка, но Швейцарският франк няма общо с цената на златото много отдавна.

Наскоро Зимбабвийската централна банка започна да стабилизра инфлацията чрез печатане на златни моменти за пръв път, които са официално платежно средство. Зимбабве в момента е единственото място, в което валутата има нещо общо със златото и можете да отидете с една монета в магазина и да си закупите нещо. Това е много символичен ход, защото първата емисия на тези монети беше едва 4000 и няколко бройки, които бяха изкупени срещу зимбабвийски долари за няколко дни. Сега плануват да емитират още такива монети. Ние дори мислихме да ги вземем, но в момента количеството не може да достигне до някакви читави цени до нас, за да бъдат инвестиционни и пари.

За да станат такива, те трябва да бъдат печатани стотици хиляди на годишни нива. За момента, макар и символичен ход, de facto и de iure има монета, която се деноминира в злато – зимбабвийският долар.

Остава ли златото убежище от инфлацията?

-След като говорихме за търговията с фючърси, за това, че в момента търгуваното злато е много повече от съществуващото, можем ли да говорим, че златото е едно убежище от инфлацията?

Златото със сигурност е убежище от инфлацията. Винаги циклите са по един и същи начин. Когато се случи нещо голямо, се очаква, че централните банки ще напечатат пари. Тогава златото прави един голям скок. В диапазона от 2014-2019, след срива на златото, то се движеше горе-долу в диапазон 1250-1300 долара. След избухването на COVID и печатането на много пари, златото достигна връх, който започна да коригира, когато американските десетгодишни ценни книжа започнаха да връщат доходност.

Когато ценната книга падне, когато дългът се обезцени, нейната доходност автоматично скача, което стимулира американския инвеститор да закупи американски ДЦК. Те са най-големият конкурент на златото като актив. За период от половин година, от септември 2020 до април 2021, то коригира от 2050 долара на 1675 и това му беше новото дъно. След това тръгна да се движи нагоре, защото инфлацията премина изискуемите от Федералния резерв 2% на годишна база за здравословна икономика.

След това избухна и войната и златото вдигна над 1900 долара. Имаше едно движение нагоре. Разбра се, че тази война няма да се прехвърли извън Украйна, което доведе до спад на златото отново. Последвалото вдигане на лихви на Федералния резерв също свали златото.

Така че ние видяхме дъно на златото от 1675 долара през март-април 2021-ва година. Това, което направи наскоро Британската банка, отново възобнови едни нива. Следва въпросът какво точно ще се случи в бъдеще, което е доста непредвидимо. Към днешна дата ние имаме пандемия, която не е приключила, каквото и да си говорим, имаме инфлационен процес, който се регулира по много различни начини в различните места по света, като общо взето всички вдигат лихви с доста различни темпове, както и войната в Украйна, напрежението между Запада и Русия и т.н.

Общо взето – златото е един форсмажорен актив, който е нормално и е по-добре да го имате в подобни времена, отколкото да го нямате, защото не знаете какво ще се случи и кога ще ви потрябва. Златото си остава хедж срещу форсмажори. Търсенето към момента продължава да бъде прекомерно.

Ако питате мен като професионалист, златото е най-добре да се купува, когато всичко е точно и спокойно. Към днешен ден, моментът също е подходящ, защото ситуациите са избухнали и са няколко, а никой не знае какво ще се случи. Инфлацията може да продължи с години. Може да продължи 2-3-5 години, войната може да продължи с години. Всеки един форсмажор, а такива не липсват напоследък, води до чести скокове на златото. Така че по-добре злато да имате, отколкото да нямате.

Статията не е финансов съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *