26/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Крипто и феминизъм – момчешки клуб ли е криптовселената?

Крипто и феминизъм

Ружа Игнатова / Снимка: Капитал

Когато Сатоши Накамото е създал Биткойн през 2009 година, е заложил в блокчейна твърдо кодирана бариера, която спира жените на входа на крипто пространството.

Естествено горното твърдение е шега, такова нещо не съществува. Никъде не пише „забранено за жени“. Нищо не ги спира да пишат код, да работят за компании, създаващи проекти в крипто сферата или да ги стартират сами, както и да инвестират собствените си пари в крипто. Въпреки това, криптосферата е подложена на медийни атаки за това, че е доминирана от мъже.

Искате да избегнете някои от най-честите грешки, които правят хората при инвестиране в криптовалути? Прочетете повече тук.

Бариери за вход

Както с всички други „доминирани от мъже“ сфери, също и за крипто пространството, може да бъдат повдигнати следните резонни въпроси: Какво пречи на жените? Какво ги спира? Забранено ли им е? Да инвестират собствените си пари и да купуват криптовалути? Да пишат код? Да разработват собствени крипто проекти? Да работят за компании, които работят по крипто проекти? Да създават собствени компании, които работят в криптосферата?

Ако можете да дадете положителен отговор на горните въпроси и да посочите бариерите, вие ще сте открили митичното полово неравенство и дискриминацията срещу жените, каквито до сега феминистичното движение не е успяло да ме убеди, че съществуват.

Наречете ме сексист, но за мен крипто е поредното пространство, което е създадено от мъже, след което идват жените и питат „ами ние бе, сексисти?“. Освен ако тайно зад псевдонима Сатоши Накамото не се крие жена или ако е колектив, в него не преобладават жени.

Лесното решение на проблема с недостатъчното жени където и да е, не само в крипто, е следното: жени, идете, правете, бъдете!

Толкова често чуваме, че жените могат всичко, ако го виждахме и наполовина толкова често, щеше да е чудесно.

Въпреки че изостават от мъжете, жените все пак навлизат в крипто пространството, това проучване дава представа към кои валути се ориентират и какво е разпределението на половете по интерес към криптовалутите.

Феминизъм крипто жени мъже права равенство инвестиране пол полове
Снимка: Blockpublisher, eToro

Проучването също показва кои криптовалути са най-печелившите сред инвестиращите в съответната платформа.

Феминизъм крипто жени мъже права равенство инвестиране пол полове
Снимка: Blockpublisher, eToro

Когато говорим за жени в крипто пространството, най-разпознаваемият пример е криптокралицата с български корен д-р Ружа Игнатова, която създаде проекта OneCoin, който се оказва измама и криптокралицата изчезва с активи на подлъгани инвеститори на стойност $4 млрд. към 2017 година. Пътят за жените в криптосферата вече е проправен.

Крипто за каузата

Съществува вече поне един известен крипто проект, който се представя за създаден от жени с цел подкрепа на феминистки каузи.

Феминизъм крипто жени мъже права равенство равноправие
Снимка: Rawpixel

Макар да има и по-ранни корени, движението #MeToo доби популярност, когато през 2017 американската актриса Алиса Милано обвини продуцента Харви Уайнстайн в сексуален тормоз и злоупотреба с влияние. Продуцентът е обещавал роли в продукции в замяна на сексуални услуги от актриси. Алиса Милано бива последвана от вълна жени, които обвиняват мъже с власт и положение в използване на позицията си, за да изтръгнат секс от тях, в замяна на позиции, повишения, в частност в Холивуд с роли във филмови продукции.

Дами, ако не инвестирате разумно, това ще сте вие.

За всичко случило се и неслучило се има компетентни органи, чиято работа е да доказват истината в съд. Движението #MeToo наля допълнително масло в огъня на отдавна зреещия остър конфликт между половете в западния свят. Последствията от разрива в междуполовите отношения, започнат от западните академици-хуманитаристи марксисти ще се усещат от бъдещите поколения.

Ако обаче вие смятате, че феминистката вяра е права и искате да се борите за равенството на половете, движението #MeToo е родило крипто проект, с който можете да подкрепите борбата.

На сайта си Me2Woman заявява, че можете да подкрепите каузата, като закупите под формата на NFT (Non-Fungible Token) творчеството на над 50 анонимни творци от цял свят, като част от средствата се използват за финансиране на движението #MeToo, както и други проекти в подкрепа на жени.

Според публикувания roadmap през втората четвърт от 2022 година вече е трябвало да се е състоял airdrop на MeToo Token и същият вече да е в продажба.

MeToo Token е следен и може да бъде намерен в coinmarketcap.com и други тракери на криптовалути.

Как да се възползваме

Ако каузите на феминизма и равноправието на половете са вашите, и смятате, че крипто е подходящ вектор за развиване на тези каузи, определено наблюдавайте този проект. Само оперирайте разумно с парите си.

Ако не сте идеологически ориентирани с феминизма, все пак можете да се възползвате от този проект. Ако очаквате, че ще бъде популярен, бихте могли да сте от ранните инвеститори. В бъдеще бихте могли да го продадете на други поддръжници, когато набере повече популярност. Съществува винаги възможността този проект да не е легитимен и да е измама, която яхва кауза, за да извлече стойност от нейните поддръжници. Ако смятате, че е така, което е добре да проучите сами, избягвайте този проект. Може да не сте и привърженик на феминизма и да смятате, че този проект е именно схема, която се възползва от ентусиазма и лековерието на активисти. Може дори и да е създаден от д-р. Ружа Игнатова. В такава ситуация бихте могли просто да гледате отстрани и да злорадствате, докато наивниците си губят парите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *