07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Успешни бизнес лидери: Хенри Форд

Хенри Форд е американски изобретател, роден през 1863г. в Мичиган. Считан е за един от най-великите бизнесмени някога.
Хенри Форд

Снимка: howstuffworks

Хенри Форд е американски изобретател. Считан е за един от най-великите бизнесмени някога. Той е основателят на “Форд Мотър Къмпани”. През живота си изобретява няколко превозни средства, най-известното от които е автомобилът “Модел Т”. С това Хенри Форд променя завинаги автомобилната индустрия, като въвежда подвижната поточна линия в производството на автомобили. 

Индустриалните нововъведения на американеца имат невероятно голямо икономическо въздействие. Започва да се използва терминът “фордизъм” за обозначаване на масовото производство и потребление, които творенията на Форд позволяват. Последствие понятието характеризира в по-широк смисъл темпото и динамиката на капиталистическата икономика в следвоенната епоха. 

Хенри Форд
Снимка: ThoughtCo

Биографията на Хенри Форд

Форд е роден в градчето Спрингвелс, Мичиган през 1863 г. Той е най-голямото от шест деца. Баща му, ирландски имигрант, се заселва в Америка през 1847 г. във ферма в окръг Уейн. От ранна възраст Форд проявява интерес към механиката и машините, като прекарва голяма част от времето си в собственоръчно построена работилница. На 15-годишна възраст дори успява да сътвори парна машина.

Кариерата му започва с чиракуване в Детройт през 1879 г. Последва поправяне на парни машини в южната част на Мичиган. За известно време управлява малък бизнес с дървен материал и продава дървесина от земята на баща си. През 1891 г. обаче получава работа като инженер в детройтска компания, основана от Томас Едисон. През ноември 1893 г. дори е назначен за главен инженер на компанията.

През 1888 г. Хенри Форд се жени за Клара Джейн Брайънт, чийто баща също е фермер от окръг Уейн. През 1893 г. се ражда първият им и единствен син. Интересен факт е, че през първите няколко години от брака на Форд с Клара, двойката се издържа от управление на дъскорезница. Изобретателят умира на 83-годишна възраст от мозъчен кръвоизлив.

Хенри Форд
Снимка: Linguapress

Какво прави Форд успешен бизнес лидер?

Успехът на Хенри Форд се дължи най-вече на неговия начин на мислене. В днешно време е доказано, че изобретателят на първия автомобил е Карл Бенц. Все още обаче има хора, които смятат, че това е именно Хенри Форд. Това доказва колко находчив и гениален е бил Форд не само като изобретател, но като бизнесмен и като човек.

Повече за други успешни бизнеси може да научите ТУК.

Цитати от Хенри Форд

Препятствията са онези страховити неща, които виждате, когато откъснете поглед от целите си.

Ако парите са вашата надежда за независимост, никога няма да я получите. Единствената истинска сигурност, която човек може да има на този свят, е запасът от знания, опит и способности.

Ако винаги правите това, което винаги сте правили, винаги ще получавате това, което винаги сте получавали.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *