07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Дамите в бизнеса: Рамона Радуйкова

Продължаваме със серията “ Дамите в бизнеса” като днешният ни гост е Рамона Радуйкова, съосновател на “Мултиспейс” – платформа за  споделени работни места. Тяхната цел е да улеснят придвижването на младите хора, докато извършват своя работен процес и с това да гарантират тяхната свобода.

-Здравейте, Рамона Радуйкова!  Много благодарим за отделенето време за това интервю. По професия вие сте HR експерт. Последствие решавате да преминете в света на предприемачеството и да стартирате собствен бизнес – “ Мултиспейс”. Можете ли да ни разкажете повече за него? Каква е основната идея зад този проект? 

дами в бизнеса, Рамона Радуйкова, бизнес, коуъркинг, пространство, дистанционна работа, споделено работно място
Снимка: Wikimedia Commons

-През последната година и половина с моя бизнес партньор развиваме няколко бизнеса. Отделно от “ Мултиспейс” имаме една консултантска компания, която се занимава с подбор на кадри и друг вид консултантски услуги в сферата на ИТ сферата,  една софтуерна аутсорсинг компания и “Мултиспейс”.

“Мултиспейс” е една платформа, която обединява всички локации, от които може да се работи дистанционно. Тук включваме всички стандартни и нестандартни места, като под стандартни визираме малки офиси например, а под нестандартни – работа от някоя хижа, в някоя каравана на морето и кафенета дори. Визията на продукта е той да се предлага под формата на социален бенефит, на този етап продуктът е изцяло бизнес насочен, с една дигитална карта, служителите на нашите партньори могат да работят от мрежата на “Мултиспейс”. 

Още миналата година забелязахме тенденцията, че компаниите се насочват към хибридния начин на работа. Много голяма част от компаниите по време на пандемията освободиха офисите си, някои до днес работят дистанционно и нямат офиси, но успоредно с това хората проявават интерес да се социализират. Получаваме обратна връзка, че по време на работата от вкъщи се губи културната идентичност в една компания, интеракцията е много по-различна, когато всичко се случва онлайн. Затова и нашият продукт е създаден с цел да дава възможност на хората да работят от различни локации удобни за тях, да се срещат и работят заедно с колегите си.

Накратко, тази услуга ти позволява да работиш от удобно място за теб, спестява ти време от пътуване в трафика и същевременно ти дава опцията да  се социализираш, докато работиш. На този етап “Мултиспейс” оперира само на българския пазар, като се стараем да обхваща всички области. За нас е много важно да изградим общност, защото това, което търсят хората е не просто комфорт, а това да се социализират. Като ъпгрейд на услугата сме замислили т.нар. “ дистибутиран офис”, това ще позволи на една компания да има повече от един офис, ако е базирана в голям град.

Прочетете за още една дама в бизнеса – Аида Бурнучян

А, как се появи идеята за създаването на такъв продукт? Пандемията ли ви вдъхнови или е съществувала и преди това? Ситуацията от COVID-19 допринесе ли за популяризирането на дистанционната работа сред работодателите и според Вас този модел възприе ли се добре? 

-Не бих казала, че пандемията ни вдъхнови, а че по-скоро, че тя го наложи. Преди пандемията, идеята някой да работи дистанционно беше опция само за фрийлансърите. За компанията това все още беше непонятно. Първата година на пандемията всички бяхме принудени да работим от вкъщи, докато се намери начин за справяне с вируса, втората година, когато нещата една идея се върнаха към нормалното покрай ваксините се въведе хибридният модел на работа, който беше златната среда. Именно затова решихме да предлагаме този продукт, за да може служителите сами да решават кои дни искат да работят дистанционно и това да се случва по възможно най-удобен начин за тях.

Освен това, “Мултиспейс” позволява на работодателите да пестят разходи. Много компании освободиха офисите си, за които биха били нужни големи суми. “Мултиспейст” не изисква такъв тип договори, той е на принципа на абонамент. Например дадена компания до днес е нямала офис, решават, че екипът им трябва да се събира три пъти месечно и благодарение на абонамента си разрешават лесно този проблем без нужда от допълнителни договори. 

Данни, показващи желанието на работниците да се върнат в офиса и на тези, които желаят да останат да работят дистанционно след пандемията

-Нашата поредица е посветена на дамите в бизнеса. Вие като такава, какъв беше процесът при стартиране на “Мултиспейс”? Срещнахте ли предизвикателства? С какво трябва да се внимава при взимане на такова решение според Вас?

-Аз съм твърдо против разделението на мъже и жени в бизнеса. Никога не съм срещала затруднение в бизнеса от гледна точка на самия ми пол. Предизвикателства със сигурност има, но аз съм човек, който е ориентиран към решения, така че затрудненията бързо ги разрешавам. С бизнес партьора ми се допълваме, като това води до бърза реакция и намиране на решение при дадена ситуация. При взимането на такова решение е нужно да си реалист, да си наясно с какво се захващаш и да не си с розовите очила. Трябва да се знае, че трудности за някакъв период ще има, това е част от процеса, като това не означава, че ти не си успешен. Нужно е време и решителност. Начин винаги има. 

-В този ред на мисли, какви са според Вас нужните за стартиране на частен бизнес на територията на страната ни? Само желанието достатъчен мотив ли е и коя човешка черта смятате, че е наложителна за това начинание?

-Чертата, която е ключова за мен е ясната себеосъзнатост. Трябва да се познаваш много добре. Ако знаеш възможностите си и не те е страх да рискуваш, няма какво да те спира. Хората могат да научат всичко, стига да имат желанието. Разбира се, работи се с хора, така че е хубаво да знаеш, че има на кого да разчиташ, но е важно да осъзнаеш, че в един момент може и да ти се наложи да останеш сам. 

-Тъй като споменахте, че имате и други бизнеси освен “Мултиспейс”, бихте ли разказали и за тях? 

-След като осъзнах, че счетоводството не е моето нещо, реших, че трябва да се занимавам с човешки ресурси. Последните пет години се занимавам с подбора на кадри в ИТ сферата. Този опит ми беше полезен, когато стартирахме нашата компания “Devsense”  за подбор на персонал и развитието и задържането на кадри  в ИТ индустрията.

Желаете ли да научите повече за Multispace? Посетете този линк.

За момента оперираме само в България, работим с международни компании, но те са добре позиционирани и тук. Интересуваме се какво търсят хората, какво търси бизнесът, за да намерим златната среда. Другата компания, “Cosense”, се занимава изцяло с аутсорсинг – наши софтуерни инженери работят по международни проекти като контрактори. Работим с компании от различни сфери – финтех, гейминг и други. 

Да се върнем на “Multispace”. Oчевидно, щом фирмата е нова, тя има доста площ за разрастване. Какво ново да очакваме в бъдещето от нея? Какви проекти планирате? 

-Това, което можете да очаквате от “ Multispace” е разрастване на мрежата от разнообразни локации, от където може да се работи. Успоредно с това се стремим да надградим самата услуга, като я комбинираме с други такива. Например  можете с колеги да си резервирате място през платформата, където да работите заедно. В следващите няколко месеца се очаква услагата да започне да се използва активно. 

-Като една дама от бизнеса, какви съвети и насоки бихте дали към хората, които искат да стартират собствен бизнес? 

Съветът, който бих дала е да разчитат на себе си. Има голяма тенденция да се предприема такава крачка, разчитайки на някой друг. Нека се замислят над това какво наистина искат. Естествено екипната работа е важна, но трябва да могат да разчитат на себе си в каквато и да е ситуация.

-Последно бихме искали да Ви попитам дали имате идеи за нов бизнес, тъй като споменахте, че имате и други собствени проекти освен “Multispace”,  или сте решили да се лимитирате с наличните за момента и да се фокусирате над тях? 

– Имам щастието да работя с човек, който генерира много нови идеи. В момента имаме някакви визии, със сигурност сме хора, които са насочени към подобрение на това, което вече  е налично. Основният ни фокус е над “Multispace”, тъй като искаме да го подобрим максимално, за да докажем, че това е един продукт, от който хората в България имат нужда и който може да работи по възможно най-добрия начин на нашите географски ширини. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *