27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Конгресът в САЩ с поредна крипторегулация

Нова крипторегулация в САЩ

Снимка: CoinGape

Криптовалутите винаги са били промотирани като технологията, която ще даде свобода на гражданите. За други тя е поредният капан. За трети е начин държавата да сложи крак върху всички разплащания между хората веднъж и завинаги. Едно нещо обаче е факт – преди 8 месеца, когато започна войната в Украйна, те показаха, че технологията, на която са изградени, не е подвластна на политическите конфликти. Това вероятно е напът да приключи, тъй като в САЩ предстои нова крипторегулация.

Как се случи това?

Един от пакетите санкции срещу Руската федерация включваше забрана на трансакциите към и от руска страна. Това включва и обикновените граждани, без значение дали те носят отговорност за военния конфликт, или не. Разбира се, като всяко такова политическо решение в историята, целта е да се предизвика недоволство в гражданите и сваляне на държавния глава. Същото опитва и РФ с газовата криза в Европа.

Камарата на представителите с нова крипторегулация
Снимка: ERA

Криптоборсите обаче се оказаха по-надеждни за обикновения потребител, отколкото са банките. Всъщност, Украйна и Русия са две от страните с голяма приемственост на криптовалутите, като вторите взеха позитивно настроени решения към технологията след старта на войната. Това се дължи на възможността конкретни икономически санкции да бъдат избегнати, превръщайки ги в едно нищо. Естествено, това не остана незабелязано, криптоборсите бяха призовани от властите да спрат трансакциите си към и от руски граждани. През края на февруари и началото на март, три от тях им отвърнаха по следния начин:

Нов си в света на крипто? Виж какви грешки допускат начинаещите инвеститори.

Binance: Няма да замразим акаунтите на милиони невинни потребители.

Kraken: Не можем да замразим акаунтите на нашите руски клиенти, без да бъдем задължени от закона.

Coinbase: Пълна забрана би наказала обикновените руски граждани, претърпели историческа дестабилизация на валутата в резултат, заради агресията на тяхното правителство срещу техния демократичен съсед.

Браян Армстронг, CEO на Coinbase
Браян Армстронг, CEO на Coinbase Снимка:

Новата крипторегулация може да сложи край на тази свобода

Тази възможност, разбира се, колкото и привлекателна да се струва на нас, потребителите, на хората с власт, борещи се на геополитическата сцена, това им прилича на поредната пречка. Следователно, като всяко нещо, което дава на нас свобода, то ще бъде регулирано. В случая – с поредната крипторегулация.

С неспирната война на територията на Украйна, Изтокът и Западът все повече се опитват да предизвикат вътрешни размирици. В случая САЩ стават по-притеснени от способността на различните криптовалути да избягват наложените санкции.

Крипторегулацията ще спре възможността за трансакции между руските и останалите граждани

CryptoSlate съобщава, че на 19-ти септември Камарата на представителите е обсъдила закон, който е озаглавен “Закон за прозрачност на криптовалутите в Русия”. CryptoSlate съобщава, че на 19-ти септември Камарата на представителите е обсъдила закон, който е озаглавен “Закон за прозрачност на криптовалутите в Русия”. Това ще доведе до създаването на позицията “Директор по сигурността на цифровата полиитка на икономически санкции и прилагането им.

Грешки при инвестиране в критпо
Снимка: Hindi Partners

Основната цел на това длъжностно лице ще бъде проучване на настоящето действие на санкциите. То ще трябва да извърши подробен анализ за това как те влияят върху криптовалутите и дали им пречат. За финал, ще трябва да бъде създадено предложение, което да се отнася по-строго към тези трансакции, които ние наричаме свобода. Следователно, в края на деня, ние отново не разполагаме с нашите пари.

Законопроектът изисква държавният секретар да уведоми Комисията по външни работи и Комисията по външни отношения най-малко 15 дни преди изплащането на каквито и да е крипто награди. Законопроектът се отнася до Програмата за награди за правосъдие на Държавния департамент (DOS), която предлага пари за информация, която помага за предотвратяване на актове на международен тероризъм.

Притесненията на конгреса спрямо влиянието на критпо върху долара

С обръщането на някои страни към криптовалутите (Припомняме, че през 2022-ра много страни приеха BTC и други цифрови активи като законни разплащателни средства), конгресът все повече се притеснява за позицията на долара спрямо световна резервна валута. Инстинктивно, при началото на войната, големите инвеститори се насочиха към долара, което доведе и до изравняването му с еврото (наред с други причини за това, като неспиращата машина за пари).

Притеснява Ви провала на зелените политики? Ето как може да инвестирате в тези моменти.

Въпреки това, Камарата на представителите е притеснения, че доларът може да бъде повлиян. Разбира се, не са отбелязани само лошите черти. В доклада трябва да бъде описано как точно самата технология повлиява на предоставянето на хуманитарна помощ на понастоящем воюващата Украйна, както и дали блокчейн технологията може да подпомогне подкрепата при презаселването на украинските бежанци.

Ще повлияе ли това на криптопазара?

Припомняме, че още през февруари, законодателният орган на САЩ призова криптоборсите да се присъединят към санкциите. Проучване на Chainalysis показа, че липсват доказателства, които да предполагат, че крипто се използва за избягване на санкции.

За момента не се наблюдават необичайни движения в криптопазара и основните услуги. Въпреки това, при измислянето на нови по-строги санкции, които да се опитат да затворят пътя на крипто към Руския пазар, това вероятно ще бъде отразено в цената на някои основни цифрови активи. Не бива обаче да забравяме, че това най-вероятно ще застраши основно централизираните борси, докато децентрализираните такива, които запазват вашата пълна анонимност, не биха били повлияни.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *