07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Започна се! Имотният пазар се пропука

Имотният пазар се пропука

Снимка: WG

За никого не е тайна, че имотният пазар е в балон. Доколкото икономистите са на това мнение, брокерите от сектора често спорят, че такъв имот няма. Фактът обаче е един – при вдигането на лихвените проценти с цел намаляване на инфлацията, възможността вноските на жилищните кредити да бъдат погасявани, намалява. Следователно имотът остава за банката, а тя няма нужда от него. Тези институции имат нужда от едно – Cash flow. Следователно те хвърлят този актив на пазара, а докато го правят, поради високите лихви, по-малко семейства са склонни да изтеглят такъв кредит. Накратко – пазарът се рестартира.

Така може да бъде най-накратко описано пукането на имотния икономически балон, който се случва рано или късно. Това няма да се случи за пръв път в историята, а предният път беше съвсем скоро, преди по-малко от две десетилетия. На таблицата долу, предоставена от FRED Economic Data, можете да забележите движението на Американския имотен пазар от шестедестте години на XX век до втората четвърт на 2022.

Графика на имотният пазар
Графика на имотният пазар на САЩ. Снимка: FRED

През изминалите 24 часа, Джером Пауъл заяви, че Федералният резерв ще увеличи лихвите с още 0,75%. Това заяви той на брифинг, като посочи за негова цел и тази на колегите му желанието да се стигне до темпът на растеж на инфлация, подходящ според повечето икономисти – 2% на година.

Федералният резерв и заканата му за рестарт на имотният пазар

Директорът на Федералния резерв Джером Пауъл изненада всички инвеститори и репортери още през юни. Както споменахме горе, не е тайна, че високите лихви са начин да се овладее инфлацията и да се спукат създалите се балони. Тогава той публично заяви, че ще се направи опит за рестарт на имотния пазар. За целта те ще използват точно лихвените проценти, а крайният резултат би трябвало да бъде стабилизиране на търсенето и предлагането.

На 22.09.2022, репортер на CNN помоли Пауъл да разясни какво има предвид под рестарт на пазара на недвижимите имоти. Директорът на Фед не разочарова с кратък отговор. Вместо това, думите му бяха дълги и ясни и затова ще ги цитираме:

Джером Пауъл
Джером Пауъл / Снимка: Business Insider

„Когато говоря за рестарт, нямам предвид конкретен набор от данни. Това, което наистина имам предвид е, че имахме време на нажежен жилищен пазар в цялата страна, където знаменитите къщи се продаваха на първия купувач с 10% над цената, дори преди имотът да бъде видян. Имаше голям дисбаланс между търсене и предлагане. Къщите се покачваха с неустойчиво бързо ниво. Така че забавянето на цените на жилищата, което наблюдаваме, би трябвало да помогне за привеждането на цените в по-голяма степен в съответствие с наемите и други фундаментални показатели на жилищния пазар.

В по-дългосрочен план това, от което се нуждаем, е търсенето и предлагането да се изравнят, така че цените на жилищата да се покачват на разумно ниво и с разумни темпове. Това ще позволи на хората отново да могат да си позволят къщи. Вероятно ние на жилищния пазар трябва да преминем през корекция, за да се върнем на това място”.

Започна ли корекцията на имотния пазар?

Докато при нас в Европа балонът все още се надува, а лихвите все повече закъсняват, в Америка това не е така. В някои части на Америка се наблюдава пукане на балона на недвижимите имоти. Според Zillow, 117 регионални пазари на недвижими имоти са отчели спад между май и август на 2022. Това включва и места като Сан Франциско, Денвър и Лас Вегас.

Имотният пазар е в спад
Снимка: MPA

На 21.09.2022, от Reuters съобщиха, че вече навлизаме в седмия месец, откакто пазарът на недвижими имоти в Америка се охлажда. Цените продължават да падат, като цитираният доклад е от National Association of Realtors (NAR). Той също така отчита, че разрешителните за строителство са паднали до двегодишно дъно. В доклада също така се посочват, че причините за този спад са две: затягането на монетарните политики на Федералния резерв и увеличаването на лихвените проценти.

Имотният пазар и последното вдигане на лихвените проценти

След поредното увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, имотният пазар в Америка претърпя нови загуби. С достигането на лихвените проценти от 6% през 09.2022, желанието за ипотечен кредит намалява. Това е нормално, тъй като в период на инфлация хората желаят да съкратят разходите си, не да ги увеличат. Високите лихви предполагат по-малко граждани, способни да издържат тежестта на един дълг. Разбира се, новината не остана и далеч от списания, на които икономиката е чужда, като “Fortune”. Те обявиха решението на Fed като опит да направят жилищата по-недостъпни за хората.

Oт Forbes съобщават, че новите лихви не само са подкопали цената на жилищата, но са увеличили и цените на новите ипотеки. Месечните вноски за тях са се вдигнали с до 55%. От списанието също така съобщават, че средната цена на жилищата в Америка се е сринала с приблизително 25 000 долара в периода от Юни до Август.

Каква е ситуацията в Европа?

Според London South East имотните пазари в Европа към 22.09 претърпяват спад. Акциите на недвижими имоти са паднали с 2,1% тази седмица. Това обаче няма да приключи. Днес се очаква лихвените проценти да бъдат вдигнати от централните банки на Швейцария, Норвегия и Обединеното кралство.

Според Financial Times доверието на европейските потребители е на рекорно ниско ниво. Потребителското доверие в еврозоната е паднал с 3,8 пункта до минус 28,8 този месец. Икономистите прогнозират, че тъй като централните банки увеличават навсякъде лихвените проценти, а ЕЦБ, макар и закъсняла, също, следващите месеци Европа ще достигне до рецесия.

Желаеш ли да научиш защо американците се насочват към европейския пазар? Прочети тук.

Цената на еврото спрямо долара също влияе на имотния пазар. Тъй като през последните няколко месеца американската валута се изравни с европейската, това увеличи покупателната способност на гражданите на САЩ, които желаят да купуват жилища в ЕС. И те не се поколебаха. Според брокерите на Knight Frank, търсенето на френски имоти от американски купувачи се е увеличило с 37% през първите пет месеца на 2022, в сравнение със същия период през миналата година. Такъв тренд се очаква и в много други европейски страни.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *