26/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Как да инвестираме, като залагаме на провала на зелените политики

Енергия въглища нефт ядрена газ гориво зелен еко

Снимка: Geograph

Както нараства ентропията във вселената, така и потреблението на енергия от човечеството само ще нараства с течение на времето. Дали населението на планетата ще продължава да расте или делът на живеещите в абсолютна бедност ще продължава да намалява и ще се увеличава жизненият стандарт на всички ни, следствие на това потребността на вида ни от енергия ще нараства. Говорим основно за електрическа и топлинна енергия, но и всякаква друга. Генерирането на електрическа и топлинна енергия обикновено става за сметка на консумиране и изгаряне на изкопаеми горива – предимно петрол, газ, въглища и уран. съвместими ли са зелените мечти с удовлетворяване на потребността на човечеството от енергия?

Криптовалутите могат да изпълнят функцията на децентрализирана батерия. Ето как да избегнете някои от честите грешки, които правят хората при инвестиране в криптовалути.

На сайта на българския енергиен системен оператор в реално време можете във всеки един момент да видите разпределението на генерираната електроенергия по източници:

Зелен енергия инвестиране провал генериране източник гориво
Снимка: Енергиен Системен Оператор

Това ви дава представа какво успяваме да генерираме в слънчев августовски ден. Снимката е скрийншот от посочената дата и час.

В глобален мащаб също, без значение, че от десетилетия се борим да спасяваме планетата, картинката с употребата за генериране на енергия от изкопаеми горива изглежда по следния начин:

Зелен енергия инвестиране провал генериране източник гориво
Снимка: Our World in Data
Зелен енергия инвестиране провал генериране източник гориво
Снимка: Our World in Data

Графиките са от Our world in data, тук.

Какво загрява и движи света?

Ще направя коментар, че енергията от деленето на урановите ядра генерира топлинна енергия. Топлинната енергия се използва за загряването на вода. Загрятата до изпаряване вода осъществява преобразуване на топлинна в механична енергия, когато водната пара задвижи турбина на генератор. Въртящата се турбина завърта електрически генератор, с което механичната енергия се преобразува в електрическа. При използването на газ, въглища и петрол процесът е подобен, просто е различно горивото, което гори, за да загрее водата, която задвижва парния генератор. По отношение на механичния принцип не сме прогресирали съществено от парната машина. За придвижване на хора и стоки сме зависими от горене на горива в друго чудо на инженерната мисъл, двигателят с върешно горене, който използва за гориво предимно петролни продукти и газ.

Това как бихте могли да инвестирате, като заложите на успеха и на светлото зелено бъдеще, може да бъде отделна статия. Ако не вярвате, че в близките десетилетия зелените мечтатели ще предложат революционни инженерни решения, които ще заменят парната машина и двигателя с вътрешно горене, има начини да насочите инвестициите си в тази посока.

Тук можете да видите интервю с Боян Рашев на тема инвестиране на пазара на енергия

Горива

Бихте могли да спекулирате с цените на горивата. Високите цени на петрола, противно на това, което си мислят зелените, високите цени на петрола не означават, че ще дойде тяхното царство с „възобновяемите“ алтернативи. Високите и растящи цени на горивата означава, че предлагането на петрол не може да смогне на търсенето. Зелената утопия ще е настъпила тогава, когато няма да се намери никой, който да иска да купи петрол при цена 10 долара за барел. Скъп петрол означава повече инвестиции в добив и преработка, защото е изгодно и печелившо.

Ако очаквате, че цените на петрола, въглищата, газта или урана ще растат, бихте могли да инвестирате във фючърси на горива. При търговия с фючърси, вие приемате предложена цена на дадена стока, например петрол, след определено време, например 3 месеца. Цените са прогнозни. Като изберете да инвестирате по този начин, вие плащате тази прогнозна цена, с идеята, че когато настъпи въпросния момент за приключване на сделката, цената ще е по-висока, което вие очаквате. Търговията с фючърси не е препоръчителна за начинаещи инвеститори. За повече сведения, може да се консултирате със следната публикация от „Инвестопедия“, касаеща в частност петрола. Валидното за петрола е валидно и за други горива и суровини.

Участници на пазара

Ако производството на дадена стока е печелившо, то следва, че който се занимава с нейното производство също печели. Саудитската петролна компания Saudi Aramco за кратко беше най-голямата компания по обем, преди Apple да си възвърне първото място. Ако искате да инвестирате дългосрочно в компании, които се занимават с добив, преработка и търговия с изкопаеми горива, имате богат избор от подобни гиганти. Shell, Chevron, Exxon Mobile, British Petroleum и други компании в сферата на добив, преработване и транспорт на горива са листнати на борсите. Преди 24 февруари бих препоръчал и „Газпром“. След настъпилите от тогава събития обаче, бих ви препоръчал да държите парите си надалеч от авторитарни, диктаторски, милитаристични режими.

Освен в компании, които добиват горива, бихте могли да инвестирате и в компании, които използват тези горива, за да произвеждат енергия.

Никоя от дадените за пример компании не трябва да се приема като препоръка за инвестиция в конкретната компания, направете собствени проучвания, преди да инвестирате където и да е.

Защо да поверявате парите си за управление на хора, чиято първа цел при инвестирането им няма да е максимизиране на печалбата? Ето как един фонд смята да се бори срещу ESG утопиите в инвестирането

Само отделни компании ли?

Ако се чудите в коя точно компания да инвестирате, не е нужно да е една. Съществуват фондове и индекси, които следват акциите на кошница от компании по индустрии. Инвестиционните платформи вероятно също имат такъв тип портфолиа по категории и индустрии за улеснение и удобство на потребителите си. Пример за ETF е URA Energy, който управлява активи в компании, които добиват уран и произвеждат оборудване и съоръжения за ядрената енергетика. Подобни могат да се намерят и за нефт, газ и въглища.

Срещу вятъра и големите пари

Зелените политики в западния свят и изобщо по света са подкрепени от големи институционални пари. Goldman Sachs обещава да подкрепи инициативи за борба с климата със $750 млрд. до 2020 година. Редица други големи финансови институции и фондове са обявили големи суми, които ще бъдат дарени за екологични каузи, опазване на природата, разработване на „зелени технологии“. Големите играчи са обявили още, че няма да финансират проекти за проучване и добив на конвенционални изкопаеми горива. Междувременно във всичко „зелено“ се наливат пари, без оглед на това дали ще проработи, дали ще е печелившо и какви ще са последствията от него.

Големите пари поставят условия за покриване на ESG (Environmental, Social, Governance) критерии, за да отпускат средства за финансиране на каквито и да е проекти.

Това, че са големи, не означава, че задължително са прави и че не могат да грешат или да губят пари. Вие спокойно можете да правите обратното на тях и да инвестирате в изкопаеми горива.

Гласувайте с портфейла си

Ако вярвате, че някоя компания върши глупости и неприемливи според вашите разбирания неща, бихте ли купували продуктите ѝ? Ами акциите ѝ? Когато банката, с която работя започна да ми показва въглеродния отпечатък на извършваните от мен трансакции и плащания, това беше за мен индикатор, че услугата им ще пострада по други начини, в значими за мен отношения.

Ако за една компания е важно да има повече чернокожи транс лесбийки инвалиди в борда на директорите си, това дали е за сметка на нещо друго? Например качеството на предлаганите от компанията продукти и услуги? Ако компанията казва на служителите и клиентите си неща от рода на „мъжете (в частност белите) са лоши“ или „бъдете по-малко бели“, и вие се самоопределяте с някоя от тези характеристики, как бихте се отнасяли към тази компания? Бихте ли работили за такава компания и бихте ли купували нейните продукти или използвали нейните услуги?

Какво тогава трябва да е отношението ви към акциите на подобни компании? Не бихте ги купили? А ако ги държите, защо още не сте ги продали? На печалба, по възможност, но ги разкарайте, те са токсичен актив. А защо не ги шортнете? Припомням, че шортселингът, или залагането, че цените на дадена стока, суровина или акциите на дадена компания ще поевтинеят носи риск и може да е свързано с допълнителни разходи. Не предприемайте необмислени действия с парите си и евентуално влизане в дългове.

Ако някоя компания инвестира в непостижими блянове, може би тази компания няма да е добра и печеливша дългосрочна инвестиция. Ако вие знаете, че бъдещето е в друга посока, инвестирайте там, а тях избягвайте. Ако ви се рискува, ги шортвайте.

Автомобилната индустрия

Препоръчвам да избягвате автомобилния сектор. Всички големи автомобилни компании са се обявили за светлото зелено бъдеще. Всички са изоставили новите разработки в областта на конвенционалната технология – двигателите с вътрешно горене, и за сметка на това инвестират силно в зелени и електромобилни решения. Има склонност за насочване на солиден ресурс в разработки, които не е ясно дали ще дадат резултат, и дали инвестицията в тях ще се отплати, но понеже такава е модата в момента, всичката развойна дейност се насочва в е-мобилност.

Нека си припомним CRT-дисплеите – дебелите кинескопи, които използвахме за телевизори и компютърни монитори, докато на пазара не се появиха LCD, TFT, LED, и други дисплеи. CRT-дисплеите бяха достигнали върха на своето технологично развитие, но когато новите технологии станаха по-широкоразпространени и достъпни ценово, пазарът ги предпочете, и дебелите кинескопи останаха в миналото.

В автомобилния сектор политици и регулатори се опитват да наложат на пазара недоказани нови технологии за сметка на утвърдени и наложили се технологии. Примерът с CRT-дисплеите може да напомня на това да изпипаме максимално конската карета, преди Хенри Форд да започне да продава евтини и масово произведени автомобили, и да обезсмисли конските карети, но дали случаят с електромобилите и конвенционалните автомобили на бензин, дизел и газ, че дори и хибридите ще изглежда по същия начин, трудно е да се каже. Помните ли когато водородът щеше да е автомобилното гориво на бъдещето? Вече не е.

Ако държите да инвестирате в автомобилни производители, и вярвате в зеленото бъдеще, защо да залагате на някой от традиционните автомобилни гиганти? Какви са индикациите, че някой от тях ще изпревари Tesla на пазара на електромобили?

Какво друго?

Независимо дали зеленото бъдеще ще настъпи, за енергията на бъдещето ще са нужни много други суровини, горивни или други. Светът, каквато и енергия да ползва, ще продължава да поглъща желязо. За производство на стомана (поне за момента) ще са необходими и въглища. Електродвигателите, които ще трябва да задвижват всички бъдещи електромобили, ще глътнат огромни количества мед. Медта ще е потребна, независимо как генерираме или за какво потребяваме електроенергия. Кобалт, литий, никел, кадмий, това са все метали, които ще са необходими, за да работят засега известните зелени технологии.

Зелените технологии (но и не само те) ще са интензивни на управление и интелект. Всички решения, които ще се разработват, за да могат да бъдат експлоатирани и управлявани, най-вероятно ще се нуждаят от чипове, сензори, както и суровините за полупроводниковите елементи, които влизат в състава им.

Ами ако не сте оракул и грешите?

Разбира се, някоя дребна гаражна компания може в момента да разработва в гаража си революционна нова зелена технология. След 10 години подобна технология да е спасила планетата и да е обърнала пазара на енергия, горива и енергийни суровини. Петролът да се предлага за $10 долара за барел, но никой да не го иска. Всичко е възможно. Неотдавна можеше да вземете големи количества петрол и да ви платят за това, стига да имате възможност да го съхранявате. Поради тази причина може би си струва отделен материал, който да разгледа възможностите за инвестиране в зеленото бъдеще.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *