27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Крипто с кауза – Project Magnolia

крипто зелено еко природа емисии въглерод околна среда зелена криптовалута Project Magnolia

Криптовалутите често биват подлагани на критики от страна на природозащитници за потреблението на енергия за добива и транзакциите, и въглеродния отпечатък на генерираната енергия. Само добивът на биткойн потребява електроенергия колкото цяла Аржентина. Потребяваната електроенергия от крипто пространството е между 120 и 240 милиарда киловатчаса за година. В този процес се емитират парникови газове съпоставими с емисиите на държава като Гърция. Въпреки това енергийното потребление, съответно емисиите, които генерира конвенционалното банкиране, продължава да изпреварва енергийното потребление на крипто пространството. Така че може да си вадим заключения кое има по-голям ефект върху околната среда. Отговорът на крипто пространството е да създаде зелена криптовалута.

Зелена криптовалута за каузата

Вече сме писали как крипто проекти подпомагат каузи за правата на жените. Участниците в крипто пространството са наясно и с проблема за енергийното потребление, емисиите и опазването на околната среда. Съществуват инициативи за намаляване на негативния ефект на криптовалутите върху околната среда.

Project Magnolia е един такъв проект. Екипът се състои от членове от Южна Корея, Германия, Мексико и България. С нас се свърза Васил Бочев, българският представител в проекта.

Целта на Project Magnolia е да направи крипто вселената по-природосъобразна. Проектът има собствен токен, Magnolia Token, на който предстои ICO. За всяка трансакция с $MAT токена има 9% такса, която се използва за финансиране на проекти за опазване на околната среда. Целта е таксата да бъде намалена до 1.5% с развитието на платформата и проекта. Пуснати са в продажба и NFT-та. Съгласно публикувания whitepaper част от таксите за трансакции с $MAT токена и за mint-ване на NFT-тата ще бъдат разходвани в подкрепа на инициативи за повторно залесяване.

Ефект в реалния свят

Magnolia си партнира с няколко организации като Tree-Nation, чиято цел е да възстановяват горите в най-засегнати от обезлесяване региони от света, като Централна и Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия. Чрез тези организации Magnolia финансира засаждането на дървета там, където това е най-необходимо. Крипто екосистемата на Magnolia получава сертификат за засадените дървета. Когато се закупи NFT, то носи със себе си, върху блокчейна, сертификата за засаждане на дърво. Средностатистически едно засадено дърво има положителен баланс от 23 килограма погълнат въглероден диоксид на година. Закупуването на създадено от Magnolia NFT намалява въглеродния ви отпечатък с всичкия въглероден диоксид, който ще погълне дървото за живота си. Magnolia пуска в продажба по едно ново NFT всеки ден.

крипто зелено еко природа емисии зелена криптовалута въглерод околна среда
Снимка: Wikimedia Commons

Magnolia не е просто поредния „децентрализиран“ крипто проект. Крипто не е и същината на проекта. Magnolia цели да създаде децентрализирана мрежа за отглеждане и доставка на висококачествени плодове и зеленчуци, отгледани от локални производители по технологията на хидропониката. Хидропониката е метод за отглеждане на земеделски култури, който употребява до 90% по-малко вода и енергия от класическото земеделие. Хидропонното земеделие е органично и употребява по-малко пестициди. В тази екосистема токенът на Magnolia ще може да се използва за закупуване на плодове и зеленчуци с отстъпка. Екосистемата на Magnolia има за цел да свързва природосъобразни потребители с местни природосъобразни производители в една глобална мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *