27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Дамите в бизнеса: Таня Тодорова

Таня Тодорова

Таня Тодорова е собственик на езиков център Tanya’s Language School. Пред WB тя сподели за препятствията при бизнеса, какво е да си учител и качествата на тази професия:

Бизнесът на Таня Тодорова

Здравейте, Таня. Вие сте собственик на езиков център Tanya’s Language School. Бихте ли разказали какво Ви накара да вземете решението да създадете собствен център, а не просто да практикувате частно като учител или пък в държавно училище? 

 -Всичко тръгна преди около 6-7 години. Като студентка започнах да работя по другите школи и да преподавам езици като допълнителен доход, тъй като бакалавърът ми е в областта на педагогиката с български и гръцки език. Това беше добра възможност да натрупам опит преди още да съм завършила.

Логото на езиковия център на Таня Тодорова
Tanya’s Language School

Идеята за езиковото училище се роди още като бях ученичка, тогава реших, че искам да съм учителка и че не искам да работя в традиционното държавно училище, а да създам собствен бизнес. От там нататък просто следвах целите си, записах нужното образование и работата в езиковите центрове ми даде възможността да видя как работи една езикова школа. 

За осъществяване на идеята допринесе и едно разочарование от страна на един от работодателите ми от гледна точка на обещания и реалност. Тъй като в един момент си дадох сметка, че няма нужното развитие, което ми се иска, започнах да практикувам професията си като частен учител, а след време реших, че искам да я разрастна тази дейност.

Исках всичко да бъде максимално професионално, в неутрална среда и така през 2017 г. регистрирах фирмата. В един момент работата се увеличи, видях, че не мога да поемам всичко аз и реших лека полека да разширя екипа си от учители.

Разрастването на училището

Понеже след един момент нататък Вие сте започнали да работите и с други учители, какви според Вас са качествата, които правят един учител истински професионалист, а не просто лингвист? 

-Едно от най-важните качества за един учител е да приема професията си за призвание, а не единствената му мотивация да върши тази дейност да е възнагражданието, което получава.  Учител за мен е този, който не се отказва при някои трудни обстоятелства, когато става дума за ученици или курсисти. Работата с тинейджъри може да бъде доста предизвикателна на моменти. Имало е случаи, в които сме работили с деца, които не са имали мотивация.

Тук влиза в роля учителят, който има за задача да намери правилния подход към ученика. С курсистите е една идея по-лесно, тъй като те знаят, че това, което правят е за тяхно добро. Пресен пример, който мога да дам е с един четвъртокласник, който искрено заяви, че майка му го е записала насила на частни уроци по английски език, урокът ни протече в разговор за мотивация, защо това е важно за него и че това се прави с цел той да се чувства по-добре един ден, когато ще бъде в работна среда. Един учител е учител, когато показва човешко отношение към учениците си.

Интересувате се от дамите в бизнеса? Прочетете за Рамона Радуйкова.

Най-търсените езици сред младите

В школата има и занятия по български и математика, но основният фокус на Tanya’s Language School са езиците. В този ред на мисли кои са най-търсените езици сред ученици и курсисти към момента? 

-Сред децата в последната една година има много запитвания за испански език, нямам представа каква е тенденцията с испанския, но е факт, че се търси. Преди време имаше запитвания за китайски и корейски, покрай K-POP културата и на децата им беше интересно да изучават йероглифите. А при възрастните от около година интересът е насочен към нидерландски и немски, който винаги е бил много търсен. 

Как да изберем правилната школа

Съществуват изключително много езикови школи към днешна дата, на какво трябва да обърнат внимание родителите или по-възрастните курсисти при избора си? Как да разберем, че една школа може да ни даде една добра основа за даденото ниво език? 

-Това, което могат да направят родителите и курсистите е добро проучване на дадения център, на който са се спрели. Под проучване не визирам просто да разгледат уеб сайта на школата, а да обърнат внимание на определени детайли.  Тъй като основен фактор за българите винаги е цената, нека да обърнат внимание дали е упоменат хорариум на часовете. Масово школите имат тенденцията да обявяват ниски цени, но не споменават какъв е броят часове, които покриват.

Таня Тодорова
Таня Тодорова

Другото нещо, на което е хубаво да се обърне внимание при започването на курс за дадено ниво на език е дали нивото е цяло или разделено на части, тъй като това би значило, че за довършването на нивото ще е нужно допълнително заплащане. Съветвам ги също така да внимават с комерсиалните школи, които са от дълго време на пазара и разчитат на добрия си маркетинг, за да привличат курсисти.

Важно е също да се интересуват от вързрастовата група, която е в дадения курс, тъй като някои центрове с цел да сформират групи включват курсисти на различна вързраст, което със сигурност довежда до по-труден учебен процес. По-големите курсисти обикновено имат нужда от малко повече време за обяснения, докато по-малките реагират по-бързо. Най-добрият начин да се проучи си остава да се попита за мнение из разни групи по социалните мрежи дали някой има опит в дадена школа и какъв е бил той. 

Заплащането на учителите

В този ред на мисли, как стоят нещата и от другата страна като учител тогава. Вие самата сте работили и като учител в езикови школи, и сега последствие наемате учители, които да работят за Вас. Какъв е според вас нормалният диапазон за заплащане на учебен час за най-търсените езици – английски, немски, френски, испански? 

-Заплащането може да варира много, то зависи от самия преподавател, от езика и от нивото на преподаване, дали ще бъде група или индивидулно занятие, дали учителят е без опит или все още е студент. Направила съм една груба сметка, че при запълване на осем часов работен ден минимумът, който трябва да получи за един месец даден учител без опит е в рамките на една минимална работна заплата. Хонорарът е добре да бъде около 9 -10 лева минимум на учебен час. Като за по-опитни колеги достига до 25 лева за учебен час.

Разликата между академията и останалите езикови школи 

Какво според Вас различава Tanya’s Language School от останалите езикови школи? 

-Това, което ни различава от останалите езикови центрове е, че работим изцяло в полза на курсиста. Тоест с всеки един курсист преди започване на дадено ниво или уроци първо правим една информационна среща. На нея дискутираме какво се очаква от дадените занятия, върху какво трябва да работим, по какъв начин ще работим, колко често и т.н. 

На тази база се изгражда една учебна програма, където се уточнява колко часа ще се отделят за граматика, колко за говорене, дискусии и т.н.От този гледна точка индивидуалните ни курсове са изключително гъвкави по всяко отношение, тъй като ние се адаптираме изцяло според курсиста, използваме различни методи и подходи на преподаване, така че да бъде максимално полезно.

По мой личен опит, тъй като съм учила в езикови центрове и аз самата, повечето езикови школи я нямат тази гъвкавост и просто следват една вече утвърдена програма. Графикът на часовете се изготвя изцяло според техните преференции и свободното време на преподавателя, но и така, че да е максимално ефективно. Ние не предлагаме късни вечерни курсове, тъй като не смятаме, че някой след цял работен ден би бил продуктивен. Най-късните занятия, които предлагаме са един или два учебни часа максимум след 17 часа. Това го правим с цел да не претоварваме курсиста и той да може да усвои предадения материал. 

Отражението на COVID върху учебния процес и инфлацията

-Ковид неминуемо се отрази отрицателно на учебния процес, на държавните училища и на езиковите центрове. Какви бяха последиците за Tanya’s Language School, какъв беше адаптационният период при вас и как се отрази на вашия бизнес? 

-Най-голямата трудност свързана с Ковид беше първата година с първото затваряне. Тогава в издадената заповед категорично бяха забранени всякакъв вид присъствени занятия и трябваше да преминат в онлайн такива. Ние затворихме езиковия център и преминахме към онлайн обучение също, но това ни причини големи загуби откъм клиенти. Точно в този период школата беше в пика на развитието си и възнамерявах да отваря втори офис. Екипът ни се беше разширил и самото име Tanya’s Language School успешно се наслагваше в град Пловдив, което и беше нашата цел. Изгуби се и социалният елемент на учебния процес, но ние успяхме да оцеелем с много мотивация. 

Интересувате се от дамите в бизнеса? Прочетете за Аида Бурнучян.

В момента ситуацията е една идея по-добре, но от друга страна се борим с инфлация. Как се отразява тя при вас, има ли повишение в цените? 

-Инфлацията се усеща във всички бизнеси със сигурност. Наскоро направихме едно минимално завишение от около 10-15% в цените. С него целим да покрием разликата в битовите сметки, както и тези в разходите за учебни материали. Искахме максимално да запазим достъпни цените, за да могат хората да си го позволят.  С това увеличение, аз увеличих и хонорарите на преподавателите. Това също е нещо, което ни различава като езиков център. Повечето школи, които повишават цените, не повишават хонорарите на учителите. 

Препоръка за развитието на младите

Каква препоръка би отправила Tanya’s Language School към курсистите и учениците си с цел тяхното пълноценно развитие? 

– Това, което бих казала на всички, без значение от уменията, които искат да развиват, е да не губят мотивация. Когато им е трудно, никога да не се отказват. Ако е нужно, да си взимат почивка, но да не се предават. За гимназизстите в частност, които тепърва им предстои да взимат важни решения относно сферата, в която искат да се развиват, нека изберат нещо, което им носи удовлетворение. Най-доброто, което могат да направят е да живят, за да работят, а не да работят, за да живеят.

Бих дала пример със себе си. Моето семейство са масово инженери и предприемачи. Такава се предполагаше, че ще бъда и аз, но реших, че искам да бъда учителка. Не ми тежи, че работя по 10-12 часа на ден, тъй като работата ми харесва. Въпреки трудностите, които срещнахме за мен не беше опция да затворим езиковия център, защото с това исках да се занимавам. Когато човек прави, това, което му е присърце, то не се превръща в просто работа, а призвание.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *