26/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Дамите в бизнеса: Аида Бурнучян

Аида Бурнучян е журналист с опит в Нова телевизия, Trafficnews и Дарик радио. Освен това е една от българските жени предприемачи. На 25, тя основава собствена маркетинг агенция със свои съмишленици. Пред Wealth Bulgaria Аида говори за създаването на бизнеса, за предизвикателствата пред него и за кариерния ѝ път:

Аида Бурнучян и кариерният ѝ път

– Здравейте, Аида Бурнучян. Благодарим Ви, че се съгласихте да проведем това интервю. Завършили сте бакалавърска програма по журналистика в Нов български университет и имате натрупан опит в сферата. Към момента обаче работите в областта на дигиталния маркетинг и ПР. Професията на журналист примамва много желаещи, но малка част от тях успяват да се реализират. Вие сте били един от 8-те избрани сред 40 човека за стаж в Нова телевизия, били сте част от Дарик радио и от този на Трафик нюз. Каква беше причината за промяната във Вашия кариерен път? Бихте ли се завърнали към работата в телевизия, медия или радио?

– Да, бих се върнала, а и смятам, че на днешна дата я практикувам. Просто под друга форма и в YouTube. Това да сменя посоката и да се отдръпна от журналистиката беше заради обстоятелствата. Започнах да се интересувам повече от дигитален маркетинг и прецених, че там имам по-голяма възможност за развитие.

Аида Бурнучян
Аида Бурнучян

Започнах да се обучавам за SEO и станах част от екипа на Георги Тодоров, създателят на ThriveMyWay. Стажът при Георги много ми хареса и всъщност така влязох в сферата на дигиталния маркетинг. Факт е, че на този етап дигиталният маркетинг предлага много повече на младите хора. Връщайки лентата назад не съжалявам, че съм променила посоката. Напротив, мисля, че направих правилния избор. Винаги съм казвала, че журналистиката е любов, така че аз си я пазя. Продължавам да я практикувам дори чрез подкаста ми.

Подкастът “Коктейл БЕЗ сламка”

Можем ли да научим нещо повече за подкаста Ви “Коктейл БЕЗ сламка”, който стартира преди месец? Към момента има един публикуван епизод. Да очакваме ли скоро втори?

– Вторият епизод е заснет и предстои да излезе след около десет дни. Той е с Благой Георгиев. Отдавна си мечтаех да имам нещо мое собствено в YouTube и ето че стана. Идеята за името на предаването дойде от мой колега, който е журналист към Dir.bg. Страшно креативен е и аз често се допитвам до него за различни неща.

Подкастът на Аида Бурнучян “Коктейл без сламка”. Може да бъде намерен в нейния YouTube канал.

Той просто ми подаде пет идеи за имена на предаване, аз харесах тази и му казах, че я взимам. Идеята на предаването е да бъде супер леко, пием коктейли и разговаряме за нещата от живота. Извън подкаста се занимавам с корпоративен и политически PR, както и реклама. Исках да избягам от сериозните тежки теми на ежедневието и затова избрах подкастът да бъде по-лек.

Създаването и развиването на канал в YouTube също е доста актуално в момента. Първият епизод на “Коктейл БЕЗ сламка” представлява разговор с Виктория Капитонова, която набра популярност след риалити-предаването “Ергенът”. Това безспорно е добра маркетингова стратегия. Това ли е най-бързият и лесен начин за натрупване на последователи и увеличаване на гледаемостта при представяне на качествено съдържание?

– По принцип качествено съдържание може да се представи и с чисто човешки истории на хора, които не са толкова разпознаваеми. Ако имате платформа или терен за представяне, тоест ако работите в някоя разпознаваема и гледаема телевизия или пък в някой вестник или радио с доста слушатели, можете да си позволите да представите качествена човешка история на личност, която не е разпознаваема, и отново да бъде много гледано и четено.

Аида Бурнучян
Аида Бурнучян на събитието Digital4Plovdiv

От периодите, в които бях на стаж в Нова телевизия и в Дарик радио, имам доста представени човешки истории с голям успех. Нищо, че са на хора, които не са разпознаваеми. В случая с “Коктейл БЕЗ сламка” просто реших да заложа на разпознаваеми лица, тъй като самият канал е чисто нов. За да привлека вниманието към него, трябваше да се насоча към нещо, на което да се “клика” и да се гледа.

Предаването с Виктория Капитонова ми е първият епизод. Вече има над 13 хиляди гледания, което е абсолютен рекорд, поне за мен, в рамките на това, че ми е първо предаване. Като имаме предвид, че е чисто ново, за да успее и да стане по-разпознаваемо, поне в началото аз реших да заложа на познати лица.

Защо дигиталната реклама е толкова успешна?

Рекламата е един от ключовите фактори, от които зависи успехът както на профили в различни социални мрежи, така и на един бизнес, а дигиталната става все по-предпочитана. Тя позволява по-лесно таргетиране на дадена група, проследяване на процеса и преглед на резултата. Вие се занимавате с дигитален маркетинг и сте част от екипа, създал рекламната агенция AdVaib. Като специалист в сферата смятате ли, че дигиталната реклама е подходяща за всеки бизнес? 

– На първо четене не се сещам за бизнес за който дигиталната реклама да не е подходяща, тъй като всеки вече има смартфон, всеки има лаптоп, всеки е в интернет. Възможно е да има изключения, естествено, не мога да кажа със сигурност. На пръв поглед мисля, че дигиталната реклама е нещо, което е полезно за всеки един от нас.

Това, което ние правим в AdVaib, освен дигиталната реклама, е BTL рекламата. Имаме промоутърски кампании и с тях залагаме на контакта на живо. Много държим на работата с хора, въпреки че живеем във времена, в които всичко е дигитално. Смятам, че имаме голям успех с промоутърите, с които работим в цялата страна. Това за пореден път доказва, че ефективната кампания с промоутъри все още е валидна формула за успех.

Забелязва ли се тенденция при даден тип бизнеси една реклама да бъде по-ползотворна? Живият контакт или дигиталната реклама да допринасят повече за развитието на дадено предприятие или зависи от конкретната ситуация?

– Винаги зависи от конкретната ситуация. Имайте предвид, че дигиталната реклама достига до повече хора. Живият контакт, билбордовете, плакатите, флаерите достигат до хората, които са в региона или по-скоро до тези, които са в квартала, близо до мястото, което рекламираме.

Ако мой клиент е някоя хлебопекарна, то чрез дигиталната реклама аз мога да стигна и до хора, които са на по-далечни разстояния, но отново в града, защото няма смисъл да се таргетират такива от други места. Ако те не видят в  интернет тази хлебопекарна, която предлага невероятен хляб, няма да знаят за нея и съответно няма да отидат например до съседния квартал да го пробват.

За предизвикателството да създадеш собствен бизнес

Основаването на предприятие, във Вашия случай – AdVaib, може да бъде наистина една доста сложна задача. Изискват се задълбочени проучвания, множество изчисления, размисли, вземане на решения, описването им, чисто формалната регистрация и т.н. Какво Ви мотивира да основете AdVaib и Ви даде стимул да преминете през целия процес?

– Ако трябва да бъдем честни AdVaib дойде непланирано. Преди това бях фрийлансър и нямах планове да започна нещо мое собствено. Възможността се появи благодарение на мой партньор в работата. Решихме да стартираме рекламна кампания за хора, с които той работи и постигнахме успех.

Естествено дължим всичко това и на екипа от промоутъри, с който стартирахме. И двамата сме доста общителни, обичаме да се учим на нови неща и да приемаме предизвикателства. Следователно решихме да се впуснем и в това приключение. Разбира се, мотивацията за мен винаги е била това, че когато работиш за себе си нямаш някакви лимити и всичко зависи от самия теб.

Аида Бурнучян
Аида Бурнучян на събитието Digital4Plovdiv

Ако не успееш с нещо, а всеки човек има както успехи, така и неуспехи, ако някъде нещо не се получи, то вината си е твоя. Пробваш пак и така докато станен. Учиш се да поемаш още по-голяма отговорност, което помага в много други ситуации и цялостно в живота. Чувстваш се доста по-отговорен, когато е нещо твое. Започваш да се учиш и да градиш от нулата.

Като личност, която е стартирала собствен бизнес макар и скоро, можете ли да дадете съвет или да ни опишете кои са нужните характеристики за стартирането на бизнес и за реализирането на идея?

– Най-важно е да имате желание. Всичко друго се постига. Знам, че звучи банално, но това е факт. Винаги съм го повтаряла, но успехът е отборна работа и на мен също много хора са ми помaгали с контакти, а и с всякакъв вид помощ по пътя на развиването.

И до ден днешен с моите близки и не само си помагаме. А относно AdVaib тепърва имаме още да се развиваме, ние сме млада агенция. Когато работиш за себе си, няма събота и неделя, нямаш свободно време и нещата стоят по малко по-различен начин. Това, което е водещият механизъм е желанието. Всичко останало се постига с труд и постоянство.

Мнението на Аида Бурнучян за стажовете

Казвате, че контактите са Ви помагали, а преди сте споделяли, че комуникацията е един от ключовите елементи при PR-а, рекламата и журналистиката. Първата крачка към работата в дадена сфера обикновено е стажът за конкретна компания, през какъвто и Вие самата сте преминавали. Наскоро Европейски младежки форум стартира петиция за забрана на неплатените стажове. Как според Вас тази забрана би се отразила на бизнеса и на желаещите да натрупват стаж?

– Аз също съм работила без да ми плащат като стажант, но е дошъл някакъв период, в който работодателите са решили, че заслужавам някакво заплащане и стажът е станал платен. Естествено, всеки един човек има нужда от пари, за да си плати сметките.

От друга страна, стажантът наистина трябва да бъде полезен, трябва да има някаква възвръщаемост на парите, които се дават за него, така че този спор има две страни. Едната страна е на работодателя, който иска резултати и който инвестира време и усилия, за да обучи човека. От другата е човекът, който трябва да си плати сметките с тези пари, които дори да бъдат минимални, са по-добре от нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *