26/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Успешни бизнес лидери: Рей Далио

Рей Далио е глобален макроинвеститор, основател, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на “Bridgewater”.
Рей Далио

Снимка: ThePersonage

Реймънд Томас Далио е основател, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на “Bridgewater”. Той е глобален макроинвеститор в продължение на повече от 50 години. Рей Далио сновава Bridgewater Associates от двустайния си апартамент в Ню Йорк през 1975г. Успява да го превърне в най-големия хедж-фонд в света и в петата по значимост частна компания в САЩ според списание “Fortune”.

През 1971г. Рей Далио завършва бакалавърска степен по финанси в “C.W. Post College”. Две години по-късно получава магистърска степен по бизнес администрация  в “Harvard Business School”. Повече от 40 години е женен за съпругата си Барбара, има трима пораснали сина и петима внуци. Той е активен филантроп със специални интереси в областта на изследването на океаните и осигуряването на равен достъп до различни социални услуги като образование и здравеопазване.

Инвестиционни иновации на Далио (напр. паритет на риска, алфа наслагване и др.) променят начина, по който световните институции подхождат към инвестирането. За тези си успехи получава няколко награди за цялостно творчество. 

През десетилетията Рей Далио е бил ценен макроикономически съветник на много политици по света. Заради влиянието, което мисленето му оказва върху глобалните макроикономически политики, той е обявен от списание “TIME” за един от “100-те най-влиятелни хора в света”. Днес остава инвеститор и ментор в “Bridgewater” и е член на нейния управителен съвет. Той е и автор на бестселъра “Принципи”.

Рей Далио
Снимка: CryptoAdventure

Световното положение, инвестициите и стратегиите

Първата половина на тази година се оказа бойно поле с огромни препятствия за инвеститорите. Пред тях и работата им се изпречиха проблеми с веригите за доставки и нахлуването на Русия в Украйна. Също така инфлацията и повишаващите се лихвени проценти. За инвеститорите на дребно, които искат да намерят някакъв смисъл, следването на някои от легендите на инвестиционния пазар е разумна стратегия. 

На фона на несигурното положение на целия свят “Bridgewater” обявява, че хвали, че нейният водещ фонд Pure Alpha II е спечелил невероятните 32% през първата половина на годината. Компанията към момента управлява над 150 млрд. долара общи активи. Тези данни определено оправдават репутацията на Рей Далио като един от най-успешните инвеститори в света на хеджирането.

Търсейки инвестиционно вдъхновение от Далио, можем да използваме базата данни на TipRanks. Така ще разберем дали три акции, които милиардерът наскоро добави към фонда, представляват възможност за успех. Според платформата анализаторската общност смята, че това е така, като всички акции са с консенсусни оценки “Силна покупка”.

Builders FirstSource (BLDR)

Builders FirstSource е доставчик на строителни материали за индустрията на жилищното строителство, базиран в Далас. Компанията разполага с широка гама от продукти – готови рамки, готов дървен материал, покривни керемиди, изолация и защита от атмосферни влияния, сайдинг и прозорци, и др. 

Предлагат се и продукти за настилки, врати, тавани, стълби и интериори. Помощните услуги включват изготвяне на проекти и оценки, доставка, изработка на мебели по поръчка и монтаж. Компанията може да се похвали с 565 изложбени зали и дистрибуторски центрове в 42 държави.

През последните две години BLDR се възползва значително от края на ограниченията с цел спиране на разпространението на COVID-19. Става въпрос за връщането на нормалните условия за бизнес и горещия пазар на недвижими имоти. Компанията постоянно отчита тримесечни ръстове, а през последното реализира свободен паричен поток в размер на 881 млн. долара.

Рей Далио
Снимка: mdm

Рей Далио и BLDR

Не е чудно, че инвеститор като Рей Далио проявява интерес към компанията “Builders FirstSource”. “Bridgewater” изкупува 196 973 акции през последното тримесечие, увеличавайки дела си с 2 397%. Общият дял на фирмата в BLDR сега е на стойност 14,3 млн. долара. Това действие не е изненадващо за 5-звездния анализатор на “Benchmark” – Рубен Гарнър, който заема оптимистична позиция по отношение на компанията и нейните акции.

“Ние считаме, че BFS заема уникално място в екосистемата на строителните продукти. Като един от най-големите играчи в сферата на дистрибуцията, има ясна възможност за растеж, за да се постигнат дългосрочните цели… предвид по-благоприятната жилищна среда особено като се има предвид тягата на дигиталния набег на BFS.”

“В случай на слаб период в индустрията (който продължаваме да вярваме, че ще бъде по-скромен и краткотраен от опасенията), разглеждаме мащаба и баланса на BFS като привлекателни характеристики, които би трябвало да доведат до продължаващо превъзходство във всяка среда”, смята Гарнър.

Гарнър не просто пише положителна оценка, но и я подкрепя с рейтинг “Купува” и целева цена от 125 USD, което предполага 81% ръст през следващaта година. 13 анализатори са се произнесли относно “Builders FirstSource”. Мненията им включват 10 “Купува” и 3 “Задържа” за консенсусен рейтинг “Силна покупка”. Цената на акциите е 69,20 щатски долара, а средната целева цена от 92,17 щатски долара предполага ръст от 33% за една година.

Ако искате да научите повече за инвестициите, натиснете ТУК.

Sarepta Therapeutics (SRPT)

Следва “Sarepta Therapeutics”, биофармацевтична компания, занимаваща се с редактиране на гени. Тя е фокусирана върху лечението на генетично обусловени заболявания, особено мускулна дистрофия. Компанията разполага с активен конвейер от нови кандидати за лекарства. Някои от тях са на етап откриване, а други подлежат на предклинични и клинични изпитания. Компанията има и три одобрени от FDA лекарства за лечение на мускулна дистрофия на Дюшен.

Тази комбинация дава на “Sarepta” най-доброто от двата свята в биофармацевтичния сектор. В първия става въпрос за продаваеми лекарства в търговски стадий, които генерират продажби и приходи. Другият сектор обособява обширна изследователска програма и потенциал за допълнителни продаваеми продукти в бъдеще.

Рей Далио
Снимка: SareptaTherapeutics

SRP-9001, Exondys 51, Vyondys 53 и Amondys 45

Най-напредналият кандидат за лекарство на “Sarepta” е SRP-9001. Прогресътт му достога до такава степен, че компанията е готова да подаде заявление за лиценз за биологично лекарство (BLA) на FDA. Това е важен регулаторен етап по пътя към одобрението, тъй като се търси ускорена процедура от федералната агенция.

SRP-9001 е изследвана генна терапия за Дюшен. “Sarepta” работи по нея с партньора си “Roche”, който има изключителното право да пусне и комерсиализира лекарството на пазари извън САЩ. Последните публикувани данни от клиничните изследвания показват, че SRP-9001 демонстрира дългосрочни положителни ефекти при пациентите, включително подобрена мускулна функция.

Продуктите в търговски стадий включват три лекарства за генна терапия за Дюшен: Exondys 51, Vyondys 53 и Amondys 45. През второто тримесечие на тази година компанията реализира над 211 млн. долара приходи от продажбите им. Това представлява ръст от 49% на годишна база.

Общият размер на приходите, който включва и приходите от сътрудничество, е отчетен на стойност 233,5 млн. долара. Към края на второто тримесечие компанията разполага с 1,9 млрд. долара в парични средства и ликвидни активи.

Акциите на компанията, които притежава Рей Далио

Рей Далио е набрал 121 144 акции на Sarepta през последното тримесечие. Това представлява увеличение от 2700% спрямо съществуващия дял на неговата фирма. Сега “Bridgewater” притежава 125 518 акции на SRPT на стойност 13,6 млн. долара.Анализаторът на “RBC Capital” – Брайън Абрахамс, също е оптимист за потенциала на “Sarepta”.

Той пише за предстоящото подаване на BLA: “Продължаваме да виждаме значителен потенциал за поскъпване на акциите при одобрение след фаза III и смятаме, че потенциалът за ускорено одобрение осигурява допълнителни възможности за повишаване на приходите от лекарството и потенциално намаляване на риска от ключови проучвания. Въпреки че акциите се повишиха напоследък, ние продължаваме да виждаме атрактивна входна точка преди регулаторните събития, свързани с “9001”.

Като изразява позицията си в цифри, анализаторът определя целева цена от 182 долара за SRPT. Ценовата му цел предполага 68% потенциал за ръст в рамките на една година. В момента  акциите се продават за 108,39 USD. Средната им целева стойност от 131,94 USD предполага 22% едногодишен потенциал за повишение.

Brunswick Corporation (BC)

“Brunswick” произвежда и предлага на пазара серия от лодки и морски двигатели, както и аксесоари и части за тях. Ентусиастите на лодките са запознати с марките им, сред които “SeaRay”, “Mercury” и “Boston Whaler”.

Финансовите резултати на “Brunswick” се подобряват значително през последните няколко години. Компанията установява, че секторът на свободното време – особено сегментът на лодките – е бил печеливш въпреки последиците от пандемията COVID – 19. Плаването с лодка и другите морски дейности могат лесно да се превърнат както в социална дистанция, така и в социално общуване. Зависи от условията, а “Brunswick” се възползват от този факт, за да постигнат високи приходи.

Рей Далио
Снимка: Brunswick

През второто тримесечие на 2022г. компанията генерира 1,84 млрд. долара. Това е последното от двегодишна поредица от тримесечия, показващи постоянно нарастване на приходите на годишна база. Компанията отчита нетна печалба в размер на 197,3 млн. долара, което означава коригирана печалба от 2,82 долара на акция. В перспектива “Brunswick” очаква резултати за цялата година в размер на 6,9 – 7,1 млрд. долара приходи.

През второто тримесечие “Bridgewater” увеличава дела си с 3260%, когато изкупува 136 377 акции. Сега общата позиция на фонда възлиза на 140 561 акции на стойност 11,89 млн. евро по текущи цени.

Може ли една странна идея да стане доходоносна?

Перспективите пред бизнеса

Тази компания привлича вниманието и на анализатора на “Baird” – Крейг Кенисън, 5-звезден анализатор, който пише за нейното състояние: “Търсенето продължава да изпреварва предлагането, което предполага, че търговията на дребно би трябвало да се възстанови, тъй като наличностите се подобряват.”

“Междувременно смятаме, че пазарът е пропуснал въздействието на свежия двигателен капацитет, който ще бъде пуснат в експлоатация в края на 2022 г., включително силен микс от двигатели с по-висока мощност. Имаме предвид икономическата несигурност и признаваме, че е трудно да се определи дъното, но виждаме отлична стойност за инвеститорите, които пазаруват имена от ранния цикъл на пазара в края на цикъла.”, казва Кенисън.

Според него “Brunswick” са заслужили рейтинга Outperform (т.е. “купува”). Целевата цена на анализатора от 120 USD показва възможност за 42% поскъпване на акциите през следващата година.

Акциите на BC имат 10 единодушно положителни отзива от анализаторите на улицата, които подкрепят консенсусния рейтинг “Силна покупка”. Средната целева цена от 103,20 щатски долара предполага 22% едногодишна печалба от текущата търговска цена от 84,64 щатски долара. Това доказва поредната инвестиция на Далио с изглед за огоромен успех.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *