26/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Най-старата маркетинг стратегия

Когато говорим за маркетинг, ние трябва да приемем факта, че той постоянно еволюира. От реклмни текстове по новинарските вестници, през билбордите и телевизионните реклами, та чак до меме страниците. Да, последното също е инструмент на маркетинга, макар и малко по-нетрадиционен. Маркетирането на един продукт е, може би, най-важната стъпка в навлизането в бизнес света. То информира обикновения потребител, който все още не Ви е (или пък вече е) клиент, за вашия продукт или услуга.

В наши дни маркетингът се извършва до голяма степен в интернет. Основна роля за това играят платформите като Facebook, Twitter, Instagram, но и личните блогове, банер рекламите, статиите и други подобни средства, които не трябва да бъдат пренебрегнати. Това ни води до най-старата техника за маркетинг. Всъщност, тя е толкова древна, че може да бъде открита в различни исторически периоди, а проследяването ѝ достига до дигиталната ера. Това е сторителингът.

Бард, сторителинг маркетинг
Картината „Бардът пред кралското семейство“ на Антон Хъксол

И наистина, той може да бъде намерен още във времената, когато са се пеели песни за рицари или пък са се разказвали истории за славни благородници. Също и във времена, в които политическата пропаганда е преминавала основно през книгите. Стигаме и до ден днешен, когато една добра история може да продаде нашия продукт или услуга.

Да вземем една хипотетична ситуация – Вие сте на път да развиете ваш нов бранд. За да достигнете до ваши клиенти, Вие трябва да намерите начин те да научат за него. След това трябва да предизвикате техния интерес към благото, което продавате. С успешната стратегия, която сте на път да създадете, Вие ще успеете да предизвикате желанието в тях да закупят продукта Ви. След това остава само да ги запазите като ваши лоялни клиенти. Това цяло приключение звучи като една разказана история, нали? И точно това е най-старата маркетинг техника – сторителинга. Но как можем да изградим една добра история, около нашия продукт?

Направете брейнсторм сесия и създайте правилното послание

Две глави мислят по-добре от една, а десет – още по-добре. Съберете вашия екип, за да „брейнстормвате“, не се ограничавайте само с хората, които ще отговарят за маркетинга Ви. Заедно решете какво ще бъде посланието, което желаете да изпратите на вашите клиенти. Нека да вземем за пример няколко компании:

Ще започнем с познатата на всички Apple. От технологичния гигант избират различен слоган за почти всеки от своите продукти. Това ни води до първия iPhone, който върви с посланието „Това променя всичко“. А защо това е добър слоган? Защото изпраща правилното съобщение. Първият iPhone извършва революция в технологичната индустрия и бележи нова ера. Поглеждайки напред, iPhone 13 има съвсем друго послание, гласящо „Вашата нова суперсила“. То показва, че новият телефон е подобрена версия, спрямо предните и се фокусира точно върху този факт.

Стив Джобс маркетинг сторителинг
Стив Джобс представя революционният iPhone 1 / Снимка: VOX

Ако преминем към наши дни и погледнем към компанията на един съвременен технологичен гуру, ще видим същия подход. Слоганът на продукта Tesla Model S е „Бъдещето е устойчиво“. Това е чиста препратка към подкрепата на компанията за зелени и устойчиви източници на енергия. Все пак, такъв е и автомобилът.

От другата страна на въпросната индустрия стои марката Volvo. Тяхното мото е „Volvo. За цял живот“. То е препратка за издръжливостта и надеждността на автомобилите, които произвежда компанията. Сторителингът при тях е фокусиран точно върху това послание, като върху него са изработени и рекламите им. Отдолу може да видите едно тяхно старо видео от шестдесетте години, на което те струпват техни автомобили един върху друг:

Реклама на Volvo от шестдесетте години на XX век.

С други думи – първата стъпка, която трябва да направите, за създаването на добра сторителинг стратегия, е правилното послание. То е важно, за да сътворите добра история около вашата реклама (или няколко). Много компании дори използват този метод, за да създадат промоция. Например 3 или 4 реклами, в които техните клиенти да следят за дадена „улика“ и с нея да участват в някаква томбола.

Изберете историята, която вашият маркетинг ще разкаже

Има много различни маркетинг фунии, които различните маркетолози използват. Може би най-основната е тази: awareness > interest > decision > action. Или с други думи – осведомяване за продукт > интерес към него > вземане на решение > действие. Със създаването на рекламата, Вие информирате потенциалните потребители за вашето съществуване. Разбира се, Вие може да таргетирате и група, която вече е проявила интерес или е закупила продукта Ви. С добър сторителинг, Вие можете да пропуснете голяма част от фунията и да предизвикате покупка директно след информирането. Но, нека първо да дадем няколко различни примери:

Всяка себеуважаваща се компания е развила свои акаунти в социалните мрежи. Желаеш ли да научиш как това се отразява на успехите им в Бизнеса? Прочети този материал.

Стандартна маркетинг фуния
Стандартна маркетинг фуния / Снимка: Skill Surfing

Поредицата „The Final Game“

Първата реклама, която ще разгледаме е с една от най-добрите истории в маркетинга на спортни продукти. Това е рекламната поредица „Последната игра“ на Nike. Тя промотира продуктите на компанията, които са произведени за футбол. Невероятна кратка поредица, която включва анимирани персонажи, базирани на най-добрите футболисти.

Историята се основава на безпрецедентен момент в спорта, в който атлетите биват заменени от клонинги. В края на поредицата, те решават да се изправят срещу тях и да ги надвият като превъзмогнат своите притеснения. Или с други думи, те „Просто го правят“ (Слоганът на Nike е „Just do it“). В последния кратък „епизод“ те решават да променят своето послание на „Рискувай всичко“. Представяме Ви поредицата, за по-добра визуализация на казаното:

Тази реклама е пример за това как добрият сторителинг може да предизвика интерес в потребителя, който да се задържи повече от минута. Тези, които вече са били информирани за компанията, вероятно също са били заинтересовани от развитието на историята.

Всъщност, за тази кампания са направени редица маркетингови проучвания. Едно от тях е на Marketing Interactive. Според техни данни, само след първите няколко кратки клипа, 103 000 потребители от Хонконг са отворили лендинг пейджа на рекламата и то само през стрийминг платформите.

Предизвикайте емоция

След като говорихме за маркетинг стратегия, която директно може да изстреля потребителя към вашия продукт, трябва да разгледаме благотворителните организации. Много често ние биваме спрени на улицата и ни се разказва една кратка история. Например, колко от нас са се подписвали в петиция за нещо, например в тази против фермите на кожи. Дори не се замисляме кои са хората зад нея, просто подкрепяме каузата с един подпис. Т.е., ние стигаме до действието.

Една благотворителна организация, която се справя доста добре в сторителинга, е Life Vest Inside. Някои от четящите тази статия вероятно са запознати с рекламата „Бумераг на добротата“. Клипът също е фокусиран върху основната идея на активистите. Той започва със строител, който помага на младо момче да се изправи, след като е паднало. На свой ред, младежът помага на възрастна жена да пресече улицата и така, докато тази доброта не бъде върната до човекът, хвърлил „бумеранга“, под формата на чаша вода.

Сторителинг маркетинг в едно изречение

Разгледахме някои доста дълги материали, но истината е съвсем друга. Макар и да бъдат в най-честа форма, клиповете, статиите, кратките филми и други подобни, не са единствената форма, под която можете да използвате инструмента на сторителинга. Понякога Ви е нужно само едно изречение. Но как точно да го направите?

Поведението ни в Бизнес средите е от изключителна важност, за да достигнем до заключването на успешна сделка. Научете повече.

През 2018, от една позната на всички ни компания се справиха доста добре в това си начинание. От Spotify бяха поставили билборд на ъгъла на уживена улица, върху който е изобразен Ед Шийрън. Надписът, поставен до изображението му, е следният: „Бъдете толкова обичливи, колкото човекът, поставил 48 песни на Ед Шийрън в техния плейлист, озаглавен „Аз обичам рижки“.

Ед Шийран сторителинг маркетинг

Какъв ще бъде моделът на вашия сторителинг, дали под формата на видео, текст или графика, това е ваш избор. Вашата основна цел е да предизвикате емоция, която да мотивира вашите потребители да извършат желаното от Вас действие.

Разкажете повече за Вас и за бранда Ви

Друго средство на сторителинга е възможността да разкажете за Вас или Вашия бранд. Това работи при специфични ситуации, например, ако сте инфлуенсър. Хората, малко или много, се интересуват от личния живот на другите. Затова имаме купища риалити предавания, фокусирани точно върху това.

Инфлуенсърите са способни да разкажат своята история пред тяхната аудитория, а нейната достоверност е съвсем друг въпрос. С нея те могат да я накарат да им симпатизират, да се смеят, както и други емоции. Например, в YouTube има един безкраен тренд, в който хората рисуват определени моменти от живота си върху бяла дъска. Това е и добър метод, с който нови потребители могат да бъдат запознати с целта на създателя на този материал, както и да се предизвика интерес във вече съществуващите абонати. Разбира се, има си канали, които са се изградили около този тип съдържание. Такъв е и този, който в случая разглежда живота на покойната кралица Елизабет II:

Създайте стойност във вашия маркетинг

Опитайте се да създадете стойност на Вашия бранд. Така Вие ще спечелите подкрепата на потенциалните клиенти, които се припознават в съобщенията, които изпращате и ценностите, които предавате. А защо те са важни?

Заедно с вашия слоган ще трябва да изберете и какви са ценностите, които искате да споделите с аудиторията си. В този блог говорихме за Nike, затова нека отново ги вземем за пример. Първо, те са спортна марка. Това автоматично създава идеята за промотиране на здравословен начин на живот, а тя на свой ред се влива в техните маркетинг кампании. Когато проветете и слогана им „Just do it“, става ясно, че брандът им иска да създаде чувство за вдъхновение и иновации в света, но най-вече да мотивира хората да превъзмогнат предизвикателствата си.

От изключителна важност е какви ще бъдат ценностите, които се стремим да представим с бранда си, защото те ще отговарят и за неговата крайна стойност. Друг метод е и предаването на знания. Този метод също увеличава стойността на бранда, както и подобрява публичния му имидж. Такъв тип сторителинг може да бъде видян в сайтовете, свързани с туризъм, например GoGuide.

Изберете правилния CTA

CTA-ът или така нареченият „Call to action“ е изключително важен за завършване на вашия сторителинг. Вие сте го виждали навсякъде. Например, когато виждате кратък откъс от текст в социална мрежа и видите „Прочетете повече тук“. Това е CTA.

Разбира се, не е нужно лендингът да бъде на страницата, на която е вашият продукт. Все пак, този елемент се нарича по този начин, защото предизвиква някакво действие. Той може да бъде обвързан с препращането към блог, който сам по себе си да съдържа CTA някъде в него или пък да препрати към абонамент за вашия седмичен бюлетин, както пък и до страницата с информация за Ваша благотворителна организация. Възможностите са много. Дори слоганът Ви, ако е добре замислен, може да бъде използван за такъв бутон, както е например този на Nike – „Just do it“.

Това са най-важните стъпки, които трябва да предприемете, ако искате да създадете добър сторителинг. Все пак, не забравяйте едно нещо – маркетингът на един продукт е историята, която води до неговия успех.

Желаете ли да следите по-подробно статиите на Wealth Bulgaria? Присъединете се към нашата Facebook група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *