27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Българските скандали с криптовалутите

Български скандали с криптовалути продължават да бъдат актуални теми в страната и по света. Повтаря ли Nexo случая с OneCoin?
български скандали с криптовалути

Източник: BTC Echo

През последните години първата асоциация за български скандали с криптовалути беше свързана с вече световноизвестните Ружа Игнатова и “OneCoin”. Обаче се появиха нови играчи в полезрението на медиите, властите и обществото. Можем да приемем, че светлината на прожекторите в момента е насочена към “Nexo”, което от своя страна няма да приключи случая с криптокралицата.

Какво всъщност представлява Nexo?

Както сами обявяват на сайта си, Нексо “е една от водещите световни компании в сферата на дигиталните финанси”. Това, с което първоначално се отличават, е, че са считани за пионери в някои области. Става въпрос именно за крипто кредитните линии – вид обезпечен заем. Той позволява на потребителите да заемат до определен процент от депозираното обезпечение. Няма определени условия за погасяване, а на потребителите се начислява само лихва върху изтеглените средства.

Компанията е създадена през 2018г., като неколкократно разширява полето на услугите си. Към днешна дата платформата позволява на потребителите си да купуват, продават, търгуват и заемат срещу своите криптовалути. Палитрата е допълнена през изминалата година чрез партньорството на Nexo с Mastercard. Заедно те пускат “Nexo Card” – първата по рода си крипто кредитна карта.

Седалището на фирмата се намира в Цуг, Швейцария, но има офиси и в София. Смята се, че за нея работят над 600 служители, както и че тя оперира в няколко различни държави. Платформата също така притежава и свой собствен токен – “NEXO”, който от първата половина на изминалата година е част от портфолиото на най-голямата крипто борса – Бинанс.

български скандали с криптовалути
Източник: Business Wire

Началото на проблемите за компанията в САЩ

Смята се, че действията срещу българската компания в Съединените американски щати започват да текат преди повече от година. Административните действия се развиват в 8 различни щата. Това са Ню Йорк, Калифорния, Южна Каролина, Оклахома, Кентъки, Мериленд, Върмонт и Вашингтон. Темите на разследванията срещу Nexo са незаконни финансови операции, както и измама на инвеститори.

Несъстоятелна ли е Nexo? Какво прогнозират анализаторите от предишната година?

В края на октомври, 2022г. във върховния съд на САЩ постъпва жалба срещу Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. Подателят е Летиша Джеймс – главен прокурор на Ню Йорк. Това се случва след предупреждения от Главната прокуратура към компанията, че трябва да се регистрира като брокер или дилър на ценни книжа и стоки. Това не е първият случай, в който български скандали с криптовалути се разглеждат в Щатите.

В иска на Летиша Джеймс се твърди също, че Nexo претендират да са лицензирана и регулирана институция за цифрови активи. На сайта на компанията към момента на подаване на жалбата пишело, че фирмата е в “пълно съответствие с всички приложими глобални и местни разпоредби и стандарти” за областите, в които оперира. В този списък са включени лицензи от Мериленд, Оклахома и Южна Каролина – щати, които също са подали жалби срещу Nexo.

Има ли развръзка българския скандал с криптовалути в Щатите?

На 19-ти януари се съобщава за постигнато споразумение между Nexo и Комисията по ценни книжа и борси в САЩ. Компанията се съгласява да изплати две глоби, всяка в размер от 22,5 милиона долара. Едната на Комисията, а другата на регулаторите в отделните щати. Освен тези 2 глоби има още една сериозна последица за фирмата. Според споразумението Nexo няма повече право да предлага своя продукт за кредитиране на криптоактиви на дребно (Earn Interest Product – EIP) в САЩ.

крипто кредитна карта
Източник: Nexo

Влияние върху решението на Комисията оказва фактът, че фирмата предприема коригиращи действия след повдигане на обвинения срещу нея през февруари 2022г. По-конкретно тя спира да предлага гореспоменатата услуга на нови американски инвеститори. Също така преустановява плащането на лихви по нови средства, добавени към съществуващите сметки на EIP. Това е засвидетелствано и чрез официално обявление на компанията от декември.

В заповедта на Комисията по ценни книжа и борси се констатира, че EIP е ценна книга и че предлагането и продажбите на продукта за кредитиране на криптоактиви на дребно не са отговаряли на изискванията за освобождаване от регистрация. Поради това Nexo е трябвало да регистрира предлагането и продажбата на EIP. Най-просто казано, компанията е осъдена за нерегламентирана дейност.

Интересувате се от крипторегулациите в САЩ? Научете повече ТУК.

Какво се случи в страната с Nexo?

Актуалните български скандали с криптовалути започват на 12-ти януари тази година, когато прокуратурата заедно с ДАНС стартира процедура по претърсване на офисите на компанията в София. Фирмата е заподозряна за пране на пари, данъчни и компютърни престъпления, както и за банкова дейност без лиценз. На следващия ден прокуратурата повдига обвинения на четирима души от Nexo, но не посочва конкретни престъпления и лица. Смята се, че това са съоснователите на платформата – Антони Тренчев, Коста Кънчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Ситуацията далеч не се изчерпва дотук. Nexo са обвинени във финансиране на палестинска терористична групировка, пране на руски пари, нарушения спрямо криптоборси в Иран, както и във финансиране на български политически партии. Според думи на главния прокурор – Иван Гешев, ще се търси съдействие от международни одиторски фирми, които да извършат цялостен одит на компанията.

Сайтът на Nexo можете да видите тук.

От Nexo отричат обвиненията и определят случващото се като “политически мотивирана акция”. Чрез своя профил в социалната мрежа “Twitter” заявяват своята позиция. Твърдят, че имат сериозно отношение по темата за превенция на прането на пари. В профила си споделят още:

“След началото на ужасната война в Украйна първата задача беше да се помогне за набирането на средства за засегнатите. Втората, разбира се, беше да се спазят санкциите и тук Нексо предприе един от най-агресивните подходи.”

“За съжаление, с неотдавнашната регулаторна репресия срещу криптовалутите, някои регулатори напоследък възприеха подхода “първо удари, после задай въпроси”. В корумпираните държави това граничи с рекет, но и това ще отмине.”.

Обявления на Nexo в Twitter

Скандалите с компанията в българския политически контекст

Има съмнения, че новият български скандал с криптовалути е със скрит замисъл. Христо Иванов – съпредседател на ПП “Демократична България”, заявява, че акцията срещу Nexo е политически ход. Според него целта ѝ е да даде достатъчно силен аргумент срещу връчването на третия мандат на гореспоменатата партия. Независимо дали това е основният довод, стана факт, че третият мандат бе връчен на ПП “Българска социалистическа партия”.

Според Иванов това е стратегически ход от страна на главния прокурор, тъй като от “Демократична България” поставят на дневен ред нуждата от реформа в прокуратурата. Тезата е подкрепена и от Асен Василев – един от лидерите на ПП “Продължаваме промяната”, който пък твърди, че ПП “ГЕРБ” търси основателна причина, поради която да не подкрепи кабинет, който би извършил реформа.

От друга страна, от “ГЕРБ” разкриха важни данни от регистри за дарения към политически партии. Според тях чрез Nexo са финансирани кампании на “Демократична България” и “Продължаваме промяната”. “Да, България” признават, че са получили дарения от служители на Nexo за 2021г. в размер на 199 999лв., а за 2022г. – 199 993лв. Това са 10,52% от всичките дарения на формацията. След  забраната за получаване на дарения от юридически лица от 27 април 2021г., процесът преминава през физически лица – служители на Nexo.

български скандали с криптовалути
Източник: Труд

Какво се случва след данъчни и финансови проверки?

На 26-ти януари финансовият министър Росица Велкова излиза със становището, че “Ен Ди ЕС” ЕООД – дружеството на Nexo в България, има установени данъчни задължения, възлизащи на над 12 000лв. Според нея това се разбира след три ревизии на Националата агенция за приходите.

Ден по-късно обаче от НАП удостоверяват, че дружеството няма задължения към бюджета. Компанията определя изказването на Росица Велкова като неистинно, но после признава, че действително са били извършени 3 ревизии в рамките на 3 години.

Според Бойко Атанасов – председател на Комисията за финансов надзор, Nexo и свързаните с нея компании в страната не са лицензирани. Следователно не подлежат на контрол от КФН. По искане на прокуратурата НАП провежда проверки и на “множество” физически лица, обвързани с фирмата. Според директора на агенцията – Борис Михайлов: “не е работа на Националната агенция за приходите да разследва всички дарители на политически партии”.

В крайна сметка, данъчните и финансовите проверки не установяват нарушения на Nexo. Фактът обаче че и двата разследващи органа заявяват, че “не е тяхна работа” да го правят, оставя поле за размишление дали нещо не е останало скрито.

Връзката между случващото се в Америка и в България

От “ГЕРБ” твърдяха, че акцията срещу Nexo “тръгва от Америка”. Нишката на причинно-следствените връзки се губи още в началото по пътя на логиката. В САЩ компанията е съдена за “нерегламентирана дейност”, докато у нас обвиненията падат върху конкретни лица и то за криминални престъпления.

В разрез с твърдението е и фактът, че няколко дни след старта на акцията в София и заявлението, че има сътрудничество между българските и американските служби, се сключва споразумение между Nexo и Комисията по ценни книжа и борси в САЩ, която изцяло разрешава правния конфликт в тамошните земи.

В подкрепа на тезата, че всичко “тръгва от Америка” относно втория случай сред големите български скандали с криптовалути, обвързан с Nexo, обаче можем да приведем изказване на Ясен Тодоров – зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС). Той твърди, че ако:

“хипотетично” в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститори и се установи, че с тези присвоени средства в България, в Близкия Изток или в Югоизточна Азия са купувани недвижими имоти, въздухоплавателни средства, скъпи художествени произведения, “това се нарича пране на пари”.

Очертават се две категорични страни на конфликта с Nexo, всяка от които излиза със свои становища. Ще има ли все пак правни последици за фирмата и управляващите я? Разменените остри реплики между политически субекти ще влошат ли допълнително политическата нестабилност на страната? Отговорите на тези въпроси, предстои да разберем в бъдеще. Ще се появят ли български “криптокрале”? Това е въпрос, който вълнува криптоентусиастите и вече е обект на коментари.

Повторение ли е Nexo на криптопирамидата OneCoin?

Преди да дадем категоричен отговор с “да” или “не” на този въпрос и да сравняваме различните български скандали с криптовалути, е добре да разгледаме поначало детайлите около и историята на OneCoin. През 2014г. Ружа Игнатова създава криптовалутата “OneCoin” заедно с шведа – Себастиан Грийнууд. Целта на бъдещата криптокралица е да надмине “BitCoin”, който дебютира през 2009г. Още на същата година тя печели българската награда за “Предприемач на годината”.

Игнатова популяризира активно “OneCoin” чрез организация на срещи, презентации и конгреси в различни страни и градове. Най-впечатляващото събитие се провежда в арена “Уембли”, Лондон през юни 2016 г. На него тя отбелязва впечатляващите цифри: два милиона активни потребители и капитализация от 4,5 милиарда евро, събрани само за година и половина дейност, главно в Китай, Германия, Обединеното кралство и САЩ.

български скандали с криптовалути
Източник: Naked Security – Sophos

Заподозряване същността на “OneCoin” като схема

Още през 2015 г. българската Комисия за финансов надзор изразява съмнения относно реалната същност на проекта. През 2016 г. различни компетентни органи призовават към предпазливост, а през декември италианският орган за защита на конкуренцията и пазара блокира дейността на “OneCoin”.

Оказва се, че реалността се разминава до голяма степен с вдъхновяващите думи на Ружа Игнатова, с които привлича клиенти. “OneCoin” не притежава много от основните характеристики на криптовалутата: дори функциониращ “блокчейн” – необходим, основен и задължителен механизъм за нейното функциониране.

Цялата операция всъщност представлява огромна “схема на Понци” – измама, при която малцина печелят астрономически цифри, като убеждават другите да инвестират в продукт, продаван по сложни начини, но по същество – лишен от стойност. Клиентите са насърчавани да “водят” нови такива срещу по-голяма печалба от инвестицията си в криптовалутата.

Схема на Понци
Източник: Sperrin Law

Страхувате се да не станете жертва на “схемата на Понци”? Ето какви грешки да избягвате.

През 2017г. в САЩ се издава международна заповед за арест на Ружа Игнатова, а самата тя изчезва безследно. Управлението на “OneCoin” е поверено на брат ѝ – Костантин, който неуспешно се опитва да продължи работата на компанията. През 2018г. обаче съоснователят на криптопирамидата е арестуван. Година по-късно самият Константин е задържан на летището в Лос Анджелис и се признава за виновен в пране на пари и измама.

Какво се случва с Ружа Игнатова?

Първият и към момента най-големият български скандал с криптовалути остава отворен. Последствията са частични и засягат само част от замесените в една от най-гръмките финансови измами някога. След 25 октомври 2017г., когато Игнатова лети със самолет до Атина, следите ѝ изчезват. Съществуват спекулации, че навярно е била убита, тъй като сред измамените от нея клиенти има изключително влиятелни и заможни личности, както и престъпници.

Това обаче се оказва неистинно, тъй като през първите дни на тази година според в. “Таймс” тя предявява официален иск за имот в Лондон на сума над 13 милиона паунда. През изминалата година тя става част от списъка с 10-те най-издирвани бегълци на ФБР, поради присвоените от нея над 4 милиарда долара чрез схемата “Onecoin”. Това остава единият от неразрешените случаи на български скандали с криптовалути.

Разногласията за сходство на “OneCoin” с “Nexo”

Оказва се, че този въпрос също може да се приеме за отворен. Различни експерти излизат с различни мнения, опирайки се на някои от характеристиките на двата проекта. За едни Nexo е вдъхновен от OneCoin и следва “схемата на Понци”, за други – дейността на първата компания няма нищо общо с криптопирамидите и финансовите измами.

„Сравненията между Nexo и компанията на Ружа Игнатова са уместни от гледна точка на това, че клиентите им са заблуждавани от тях, а разликата е в това, че просто са разказвали различни истории, за да спечелят инвеститорите си” – експертът и бивш банкер Левон Хампарцумян.

„Нека да не забравяме, че „Нексо“ е работодател на 600 служители. Те, за разлика от Ружа Игнатова, имат обезпеченост на тяхната монета. Нещо, което е в тотален противовес на това, което се твърди за измами и пирамиди – стойността на „Нексо“ не се срина за тези дни, в които тече разследването. Сайтът е достъпен, може да се направи регистрация. „Нексо“ дори в момента расте“ – експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *