07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Google е заплашен от разделяне от правосъдния департамент на САЩ заради господстващо положение в пазара на реклами

google гугъл монопол реклама регулация САЩ интернет конкуренция

Снимка: Flickr

Американските антитръстови институции искат да отнемат двойния клик от Google

Очаквано е от известно време, но днес федералният правосъден департамент и 8 отделни щата съдят Гугъл заради предполагаемата му доминация на пазара за онлайн реклами. Правителството има проблем с позицията на Гугъл в “рекламни технологии”, или инструментите, които се използват за автоматично съвпадане на рекламодатели с издатели на уебсайтове. За да реши този проблем, изглежда правосъдният департамент на САЩ е казал на Google, че обмисля да разддроби компанията.

“Днешното оплакване твърди, че че Google използва антиконкурентно, ексклузивно и незаконно поведение, за да елиминира или сериозно да омаломощи всяка заплаха за своето господство върху технологиите за дикитални реклами”, казва главният прокурор Мерик Гарланд. “Без значение каква е индустрията и коя е компанията, правосъдният департамент ще прилага нашите антитръстови закони, за да предпазва потребителите, да брани конкуренцията, и да гарантира икономическа честност и възможност за всички”.

Прес съобщението обобщава списъка с антиконкурентното поведение на Google според правосъдния департамент:

  • Придобиване на конкуренти. Извършване на серия сделки за придобиване на други компании с цел установяване на контрол върху ключови инструменти за дигитална реклама, използвани от издатели на уебсайтове за продажба на рекламно пространство.
  • Задължаване на прилагането на инструментите на Google. Заключване на възможността издатели на уебсайтове да използват други освен новопридобитите от Google инструменти чрез уникалното за Google търсене от страна на рекламодатели за своя обмен на реклами.
  • Изкривяване на конкуренция в търгове. Ограничаване на наддаването в реално време за наличностите на някой издател на уебсайт за своя рекламен обмен и ограничаване на възможността на съперничещи рекламни обмени да се конкурират при същите условия като Google.
  • Манипулиране на търгове. Манипулиране на механиките на търгове в няколко от своите продукти, за да изолира Google от конкуренция. Така лишава конкурентите от скалируемост и възпрепятства възхода на съперничещи технологии.

Google е най-големият брокер на дигитални реклами в САЩ, но преднината му не е голяма. Axios съобщава, че Google контролира 28.8% от целия пазар за дигитални реклами в САЩ, следван от Meta с 19.6%. Много други компании също имат потенциал за ръст, като Amazon, Spotify, TikTok и Apple, но за сега тези компании се фокусират предимно върху собствените си платформи.

Общият пазарен дял не е това, за което се тревожи правосъдният департамент. Повод за притеснение са пазарните дялове на отделните инструменти използвани от издатели и рекламодатели. От страна на предлагавено, или уебсайтовете, които имат рекламно пространство за продажба, правосъдният департамент твърди, че рекламният сървър “Двоен клик за Издатели” на Google има над 90% пазарен дял. От страна на търсенето, където са рекламодателите, търсещи пространство за своите реклами, мрежата Google Ads за дребни бизнеси има 80% пазарен дял, докато “Дисплей и Видео 360” за големи рекламни агенции има 40% пазарен дял. Обменът Google Ads, който свързва продавачи с купувачи на рекламна площ, има 50% пазарен дял.

Колкото до решения, правосъдният департамент твърди “За адресиране на антиконкурентното поведение на Google департаментът търси както съразмерна компенсация за американската общественост, така и трикратна компенсация за загуби на агенции на федералното правителство, които са надплатили за интернет реклама. Това наказателно действие бележи първото дело за монополизация от близо половин век, в което департаментът търси компенсация за щети в гражданско антитръстово нарушение”. С други думи правосъдният департамент иска от Google възстановяване на суми.

Google публикува блог пост, в който изразява несъгласие с най-новото антитръстово дело от страна на правителството. След очакваните претенции, че пазарът е по-конкурентен, отколкото смята ищецът, е добавена нова заплаха, която не присъства в прес съобщението, според която “правосъдният департамент настоява да отстъпим от две сделки за придобиване, които са прегледани от американските регулатори преди 12 години (AdMeld) и преди 15 години (DoubleClick). В стремежа си да отмени тези две придобивания правосъдният департамент се опитва да пренапише историята за сметка на издатели, рекламодатели и интернет потребителите като цяло”.

Трудно е да се вярва, че Google би могъл да бъде разделен. Чуваме тази заплаха достатъчно често, но правителството на САЩ за последен път е разделило компания преди почти 40 години. Тогава телефонната компания Bell Systems е разделена на това, което в последствие ще станат AT&T, Verizon и Lumen Technologies/CenturyLink/Qwest. Желанието на американското правителство да регулира компании е намаляло значително от тогава. Днес заплахата представлява просто отправна точка за начало на преговори.

С наближаването на това дело миналата година Google казва на правосъдния департамент, че би бил склонен да раздели рекламния бизнес, като премести един отдел от Google в компанията-майка Alphabet. Този ход би бил едва забележим, при положение че Google и Alphabet имат един и същи главен изпълнителен директор и финансов директор, както и едно и също борсово обозначение, и делят една и съща доста голяма купчина пари.

Настоящият материал е превод от ARS Technica, оригиналът можете да намерите тук

Не е препоръка за инвестиции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *