07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Монета или токен

След появата на Bitcoin през 2009г., криптовалутите добиват все повече популярност.  От тогава до сега, в дигиталното крипто пространство се създават активи с многообразни функции. Най-общо тези дигитални активи  могат да бъдат разделени в 2 категории: монети или токени. Много често те биват използвани като взаимнозаменяеми термини.

Разликата е техническа. Монетите работят на своя собствен блокчейн мрежа, докато токените използват вече създадена такава, в която оперират. Най-общо казано блоковата верига представлява метод за съхранение на база данни – „блокове“, свързани помежду си в компютърната мрежа. Технологията гарантира сигурност чрез хронологичната си цялост, тъй като всеки блок съдържа данни за предходния такъв, но не разрешава модификация на предишните такива. Двете най-популярни криптовалути – Bitcoin и Ether са  монети със собствени мрежи – Bitcoin и Ethereum.

Необходими са солидни технически познания за разработване на блокчейн, а създаването на токен е сравнително по-лесно, бързо и евтино. Всеки токен се регламентира чрез интелигентни договори, като първата стъпка е определянето на название, тип, цена и брой издадени жетони, т.е те не се добиват за разлика от монетите.

Искате да избегнете някои от най-честите грешки, които правят хората при инвестиране в криптовалути? Прочетете повече тук.

Създаването на токен върху съществуваща мрежа подпомага неговата популярност, репутация и сигурност. Това влияе и на  развитието на блокчейн еко системата. Двете най-популярни мрежи са Ethereum и Binance Smart Chain. Техните стандарти за токени ERC-20 и BEP-20 са признати и се поддържат от повечето криптоборси.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *