27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Успешни бизнес лидери: Уолт Дисни

По време на 43-годишната си холивудска кариера Уолт Дисни утвърждава себе си и своя продукт като истинска част от Америка.
Уолт Дисни

Снимка: TheBalanceSmallBusiness

По време на 43-годишната си холивудска кариера, която обхваща развитието на филмовата медия като модерно американско изкуство, Уолт Дисни, утвърждава себе си и своя продукт като истинска част от Америка.

Уолт Дисни, заедно с членовете на своя екип, получава повече от 950 отличия и награди от цял свят. Сред тях са 48 награди “Оскар” и 7 награди “Еми”. Дейвид Лоу, покойният британски политически карикатурист, нарича Дисни “най-значимата фигура в графичните изкуства след Леонардо”. Дисни е пионер и новатор, притежател на едно от най-плодотворните въображения, които светът някога е познавал. 

Създателят на “Мики Маус” и основател на “Дисниленд” и “Уолт Дисни Уърлд” е роден в Чикаго, Илинойс, на 5 декември 1901г. Баща му, Елиас Дисни, е ирландско-канадски гражданин. Майка му, Флора Кол Дисни, е от германско-американски произход. Уолт е едно от петте деца – четири момчета и едно момиче.

Житейският път на Уолт Дисни и рисуването като призвание

Израснал във ферма близо до Марселин, Мисури, Уолт отрано се интересува от рисуване. Продава първите си скици на съседи, когато е само на седем години. В гимназията “Маккинли” в Чикаго Дисни разделя вниманието си между рисуването и фотографията. Вечер посещава Академия за изящни изкуства.

През есента на 1918г. Дисни се опитва да постъпи на военна служба. Отхвърлен, защото е само на 16 години, Уолт се присъединява към Червения кръст и е изпратен в чужбина. Прекарва една година като шофьор на линейка, която покрива с рисунки и карикатури.

След войната Уолт се връща в Канзас Сити, където започва кариерата си на рекламен карикатурист. През 1920г. той създава и пуска на пазара първите си оригинални анимационни филми. По-късно усъвършенства нов метод за комбиниране на живото действие и анимацията.

На 13 юли 1925 г. Уолт се жени за една от първите си служителки, Лилиан Баундс, в Левистън, Айдахо. Двамата са благословени с две дъщери. Първородната е Даян, омъжена за Рон Милър, бивш президент и главен изпълнителен директор на “Walt Disney Productions”. Втората им дъщеря е Шарън Дисни Лунд, бивш член на борда на директорите на “Disney”. 

Как Уолт Дисни се превръща в бизнесмен?

През август 1923 г. Уолт Дисни напуска Канзас Сити и заминава за Холивуд. В себе си има само няколко рисувателни материала, 40 долара и завършен анимационен и игрален филм. Братът на Уолт – Рой О. Дисни, вече е в Калифорния, с огромно количество съчувствие и насърчение, и 250 долара. 

Двамата братя обединяват ресурсите си и заемат още 500 долара, с които конструират стойка за камера в гаража на чичо си. Скоро получават поръчка от Ню Йорк за първия късометражен филм “Комедията на Алиса” и братята започват производствената си дейност в задната част на офис за недвижими имоти в Холивуд, разположен на две пресечки от него.

До пролетта на 1924г. комедиите се показват в кината. Нещата се развиват добре за двадесет и три годишния предприемач и неговия тридесет и една годишен брат. През лятото Уолт убеждава Уб Иуъркс да се присъедини към него и да се премести от Канзас Сити. 

През декември техният дистрибутор подписва договор за още осемнадесет “Алиси”, които ще бъдат разпространявани в кината чрез “Universal Studios”. През юли 1925 г. братята Дисни правят първоначална вноска от 400 долара за парцел с размери шестдесет на четиридесет фута на Хиперион Авеню, където през 1926 г. построяват ново студио.

Емблемите на Дисни

Мики Маус е създаден през 1928 г. Използван е за пръв път в ням анимационен филм, озаглавен “Plane Crazy”. Преди обаче да бъде пуснат на екран, светът се сблъсква с огромна иновация. Това са филмите със звук. Така Мики дебютира на екрана в “Steamboat Willie”. Това е първият в света напълно синхронизиран звуков анимационен филм. Премиерата му се състои на 18 ноември 1928г. в “Colony Theatre” в Ню Йорк.

До 1929г. Мики Маус се превръща в национална мания и навсякъде се появяват клубове, свързани с него. В киносалоните се чувало: “Какво? Няма Мики Маус?”, ако малкият герой не се появи преди филма. Въпреки че компанията би трябвало да е печеливша, чековете от нюйоркския дистрибутор пристигат бавно.

Уолт Дисни
Снимка: BrandRiddle

Когато Уолт отива на среща с дистрибутора, му казват, че може да работи за дистрибутора срещу голяма заплата (2 500 долара на седмица). Тогава разбира и че Уб Иуъркс е подписал договор да напусне Уолт и да работи за дистрибутора. За пореден път работата на братята Дисни остава недооценена.

Уолт и Уб подписват споразумение, в което Уб получава 2920 долара за своята една пета от собствеността на компанията “Дисни”. (Години по-късно Уб се връща да работи за Уолт). През 1929г. компанията е регистрирана като “Walt Disney Productions”.

Уолт Дисни не желае да работи за други хора и компании. Поради това в началото на 1930г. подписва договор за дистрибуция с “Columbia Pictures”. По силата му запазва контрола и собствеността върху своя продукт на цена от 7000 долара на анимационен филм. 

През същата година комиксите за Мики Маус започват да се появяват във вестниците в цялата страна. Въпреки това компанията изпитва финансови затруднения, тъй като Уолт продължава да увеличава персонала си и да харчи повече за всяка карикатура, за да я подобри.

За да прочетете още за други успешни бизнес лидери, натиснете ТУК.

Множеството различни успехи на компанията

Успехът на Мики Маус дава възможност на Дисни да продължи да експериментира, да напредва в създаването на по-добри забавления. В студията на “Хиперион Авеню” се добавят още служители и сгради. През юли 1932 г. е пуснат първият цветен анимационен филм – “Цветя и дървета”.

На 21 декември 1932г. е премиерата на “Снежанка и седемте джуджета”, първият пълнометражен анимационен музикален филм. Той е произведен за нечуваната цена от 1 499 000 долара по време на Голямата депресия. Това все още се смята за едно от най-големите постижения и непреходни паметници на филмовата индустрия.

През 1933 г. излиза филмът “Три прасенца”, който печели “Оскар”. Той издига развитието на героите на по-високо ниво. Мелодията “Кой се страхува от големия лош вълк?” се превръща в хит и се изпълнява от оркестри в цялата страна.

Театрите поставят името на филма над името на игралния филм на шатрите си. Дистрибуторът на Дисни и кината настояват за още филми за “Прасета”, но Уолт отговаря с известната си забележка: “Не можеш да надминеш прасета с прасета”.

През 1940 г. е завършено строителството на студиото на Дисни в Бърбанк, а персоналът наброява повече от 1000 художници, аниматори, сценаристи и техници. По време на Втората световна война 94% от съоръженията на Дисни са ангажирани със специална правителствена работа.

Произвеждат се учебни и пропагандни филми за въоръжените сили. Също така здравни филми, които все още се показват по целия свят от Държавния департамент на САЩ. Останалата част от усилията на Дисни са посветени на производството на комедийни кратки сюжети. Те са считани за изключително важни за морала на цивилните и военните.

През 1945 г. мюзикълът “Тримата кабалерос” съчетава живото действие с анимационните филми – процес, който Дисни успешно използва в други филми като “Песента на Юга” и високо оценения “Мери Попинз”. През живота си студиото пуска общо 81 игрални филма.

Как се появява и реализира идеята за Дисниленд?

Уолт често води дъщерите си в увеселителни паркове. Притесняват го обаче небрежният и недружелюбен персонал, и мръсните условия. Със своето разбиране за семейните развлечения той започва да обмисля тази идея. 

Както винаги, любопитството на Уолт го води навсякъде. Той изучава увеселителни паркове и търговски центрове в цяла Америка. Уолт Дисни посещава всички циркове, зоологически градини, национални паркове, карнавали, щатски и окръжни панаири. Така започва да се заражда и оформя идеята за Дисниленд.

Уолт Дисни
Снимка: ArchbridgeInstitute

С течение на времето визията на Уолт за увеселителен парк става все по-реална и по-скъпа. Той преодолява съпротивата на всички около себе си. Това, което щяло да се превърне в Дисниленд, се превърнало в мания за Уолт. Той продава втория си дом в Палм Спрингс и взема назаем 100 000 долара, за да основе нова компания (по-късно обединена със студиото) за изграждането на парка.

По същото време телевизията се развива с бързи темпове. През 1945 г. в американските домове и предприятия е имало по-малко от десет хиляди телевизора. До 1950 г. броят им нараства до около 6 милиона, а до 1960 г. са продадени повече от 60 милиона телевизора. Двете големи телевизии, NBC и CBS, са нетърпеливи да внедрят името на Уолт Дисни в домовете на хората. 

Повечето холивудски магнати се противопоставят на телевизията, тъй като я смятат за конкуренция. Те не позволяват на телевизионен приемник да се появи във филм и забраняват на своите актьори да се появяват по телевизията. Собствениците на кина също застават зад това мнение.

Находчивостта на Уолт Дисни отново се проявява и той преценява, че телевизията е по-скоро възможност, отколкото заплаха. Той казва: “Телевизията ще бъде моят начин да се обърна директно към публиката, заобикаляйки другите, които могат да седят там и да бъдат съдии на скамейката”.

Интересувате се от създаване на бизнес? Научете повече ТУК.

От проучвания до успешен старт

Уолт вижда в телевизията и шанс да финансира мечтата си за увеселителен парк. Братята Дисни се съгласяват на седмична програма по ABC. Отсрещната страна пък  предоставя банков заем от 4,5 милиона долара за финансиране на Дисниленд. ABC също така инвестира 500 000 долара за 35-процентна собственост в компанията, която Уолт е създал, за да построи парка. 

Провеждат се многобройни проучвания за най-добро местоположение. Вземат се предвид бъдещите магистрални трасета и за място на Дисниленд е избран процъфтяващият Анахайм, Калифорния.

На 27 октомври 1954 г. е премиерата на телевизионната програма “Дисниленд” по ABC. Първият епизод на практика е реклама на предстоящия увеселителен парк на Уолт. В стечение на времето, се оказва, че предположенията на Уолт са правилни. Телевизията помага значително за успеха на Дисниленд, но и допринася за филмите на Дисни.

Дисниленд, стартира на 17 юли 1955 г. като приказно Кралство на магията за 17 млн. долара. Разбира се, Дисниленд е успешен от момента на откриването му. Експертите на Уолт прогнозират два до три милиона посетители през първите петдесет и две седмици на работа. Прогнозата се оказва грешна. Паркът има един милион посетители през първите седем седмици. 

През първата година посещаемостта надминава прогнозите с петдесет процента, а средният разход на посетител е с 30 процента по-висок от очаквания. През първите четири години посетителите са петнадесет милиона души. Дисниленд става изключително печеливш проект.

Иновации и разрастване на идеята на Уолт Дисни

Уолт непрекъснато развива увеселителния парк. С много експерименти и  усилия добавя “аниматроници”. Те позволяват на героите да говорят и да изглеждат по-човешки. Едно нещо притеснява Уолт обаче. Това е разрастването на евтини мотели и грозни паразитни бизнеси навсякъде из парка.

Уолт получава възможност да проектира експонати за Световното изложение в Ню Йорк през 1964-65 г. и се възползва от тази възможност. Знае, че ще научи неща, които могат да се използват в Дисниленд. Проектирани от хората на Уолт, атракционът “It’s a Small World” на Pepsi и “Abraham Lincoln Animatronic” на щата Илинойс са сред хитовете на панаира. След панаира Уолт премества няколко експоната в Дисниленд.

Успехът на Дисниленд, опитът от работата по панаира и безкрайната амбиция на Уолт довеждат до това, което е очевидно в ретроспективен план – Walt Disney World. Мащабният проект изисква придобиването на хиляди акра земя, създаването на нов град със собствени пожарни и полицейски служби и инвестирането на стотици милиони долари. 

Уолт е изцяло ангажиран с процеса, с обичайното си внимание към детайлите. Той дори мечтае за идеалния град, в който хората биха могли да живеят в по-чиста и по-добра среда. Макар че тази визия никога не бе напълно реализирана, “EPCOT”, открит през 1982 г., служи за заместител на големите световни панаири, чиято популярност намаля.

Но Уолт Дисни, който цял живот е бил активен пушач, умира на шестдесет и пет годишна възраст на 15 декември 1966 г. и никога не вижда откриването на “Walt Disney World”. Братът на Уолт – Рой, реализира проекта през октомври 1971г.

Уолт Дисни
Снимка: DisneylandParis

Какво можем да научим от Уолт Дисни?

Упорита работа, постоянство, преодоляване на препятствия, пренебрегване на скептиците, иновации, експерименти, активна комуникация и оказване на подкрепа при работа със сътрудници. Повечето от тези качества се срещат при всеки успешен бизнесмен. Наблюдават се, разбира се, и при Уолт Дисни. 

Той обаче има още едно измерение. Абсолютната му вманиаченост по всеки детайл, задвижващото го любопитство към хората, способността му да се поставя на мястото на любимата си публика са изключителните му личностни качества. Уолт Дисни е имал непреодолимо желание да служи на другите, да ги кара да се смеят и усмихват. Той постига това в по-голяма степен от всеки друг човек, живял някога. Доколкото тези ценности остават непокътнати в компанията на Уолт Дисни, нейният бъдещ успех е гарантиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *