07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Американците се насочват към европейските имоти

Европейските имоти представляват все по-голям интерес за американците.На какви причини се дължи това явление?
европейските имоти

Снимка:

Европейските имоти представляват все по-голям интерес за американците. Това се случва поради ред причини. Сред тях са нарастващите разходи за живот и завишените цени на жилища в САЩ. Поскъпването на долара и политическите разногласия в страната също са фактор.

европейските имоти
Снимка: AuditAndTaxHub

Покупко-продажбата на имоти в САЩ

Аритметиката е проста. През юни средната продажна цена на съществуващо жилище в САЩ е достигнала 416 000 долара, съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е увеличение с над 13% на годишна база. Освен това е и рекордно висока стойност поне от 1999 г. насам. 

Не е изненадващо, че продажбите на жилища са намалели с 5,4% през юни, като спадат за пети пореден месец. Според Асоциацията на ипотечните банкери търсенето на ипотечни кредити е спаднало до най-ниското ниво за века. Много потенциални купувачи на практика са блокирани от пазара.

Жилища в Европа – добрата алтернатива

Основните американски купувачи на европейските имоти традиционно са пенсионери и заможни хора. Това обаче се променя. Жилищата в Европа, особено в по-малките градове, започват да привличат все повече млади американци.

Американското търсене на жилища във Франция и Италия е най-високо от поне три години насам, казва Джак Харис, специалист по недвижими имоти от “Knight Frank”. Междувременно “Sotheby’s International Realty” съобщава, че американските запитвания за преместване в Гърция са се увеличили с 40% на годишна база от април до юни. Американците допринесли и за 12% от приходите на компанията в Италия през първото тримесечие.

Различни валути могат да заменят долара в Русия

Средната цена на жилище в Атланта достига 404 575 долара към 30 юни. Това е с 19% повече от предходната година. В същото време имот с площ 800 кв. м в района на Палермо, Сицилия, струва средно 86 560 евро.

европейските имоти
Снимка: MansionGlobal

Предпочитани страни и улеснения в процеса на преместване

“Нарастващите разходи за живот направиха, така че да се живее във всеки голям американски град по-скъпо, отколкото в европейските градове”, заяви Майкъл Витковски, вицепрезидент на базираната в САЩ консултантска компания за бивши емигранти “ECA International”.

За тенденцията допринасят и гъвкавите възможности за работа от разстояние. Европейските държави значително улесняват процеса на преместване. Испания и Португалия предлагат “златна виза”, която дава право на пребиваване на чужденци, които правят големи първоначални инвестиции. Като нов дом например. 

Иберийският полуостров е една от популярните дестинации в момента. Броят на американците, пребиваващи в Португалия, е нараснал с 45% през 2021 г. спрямо предходната година, според правителствени данни. 

Бар – фондова борса – цените зависят от търсенето – пазарът реши!

В Испания, която има най-голямото американско население в Европа, броят на родените в САЩ жители е нараснал с 13% между 2019 и 2021 г. Търсенето продължава да се увеличава и тази година.

През март Италия гласува закон за виза за дигитални номади, предназначена специално за предоставяне на достъп до удължен престой на работещите от разстояние. Може би ще се наложи да придадем коренно нов смисъл на термина “престой”.

През 2019 г. правителството също така въведе програма за продажба на жилища в селски райони на стойност едно евро на чуждестранни купувачи, които ще платят за ремонта и ще стимулират местната икономика. 

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *