07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Как социалните мрежи променят бизнеса?

Социалните мрежи предславляват един деликатен инструмент. От начина им на използване зависи какво ще построим или разрушим с тях.
социалните мрежи

Снимка: HopeMentalHealth

Социалните мрежи се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни. Проучвания на “Statista”, германска компания, специализирана в областта на пазарните и потребителските данни, потвърждават това твърдение. Според изследванията им към 2022 г. средното дневно използване на тези платформи от потребителите на интернет в световен мащаб възлиза на 147 минути на ден. 

Още от данните на компанията сочат, че към април 2022 г. в света има над пет милиарда потребители на интернет. Това представлява 63,1 процента от световното население. От този общ брой 4,7 милиарда, или 59% от световното население, са потребители на социални медии.

За 2021 г. Азия е регионът с най-голям брой онлайн потребители – над 2,8 милиарда по последни данни. Европа се нарежда на второ място с почти 744 милиона интернет потребители. Очаква се световният брой до нарасне до почти шест милиарда през 2027г.

Кои са най-популярните платформи?

“EarthWeb” е сайт, признат за водещ медиен авторитет в областта на социалните медии и криптовалутити. От него публикуват данни за най-предпочитаните социални мрежи. Според тях пазарният лидер по в това отношение е “Facebook” с около 2,91 милиарда активни месечни потребители от всички демографски групи. 

“YouTube” го следва с 2,56 милиарда, а “WhatsApp” е близо до него с 2 милиарда. “Instagram” има 1,48 млрд. потребители, а “WeChat” – 1,26 млрд. “TikTok” ги следва с 1 милиард, докато “Messenger” може да се похвали с 988 милиона, които работят за достигането на 1 милиард.

социалните мрежи
Снимка: BestDigitalMarketing

Историята на социалните мрежи и техните ползи

За социални мрежи, разбира се, можем да говорим едва след изобретяването на компютрите. Това ги окачествява като ново средство за комуникация, като имаме предвид датирането на други от техния род. Става въпрос за възникването на езика, писмеността, появата на телеграмите и печата и т.н. Социалните мрежи в днешно време обаче изпълняват далеч по-голям набор от функции.

Първите форми на интернет като “CompuServe”2 са разработени през 60-те години на миналия век. По това време се появяват и примитивни форми на електронната поща. През 70-те години мрежовата технология се усъвършенства и през 1979 г. “UseNet” позволява на потребителите да общуват чрез виртуални новини, като ги споделят.

През 80-те години домашните компютри стават все по-разпространени, а социалните медии все по-сложни. През 1988 г. за пръв път се използват интернет чатове (Internet relay chat, IRC), които продължават да бъдат популярни и през 90-те години.

Първият разпознаваем сайт на социална медия, “Six Degrees”, е създаден през 1997 г. Той позволява на потребителите да създадат свой профил и да се сприятеляват с други потребители. През 1999 г. стават популярни първите сайтове за блогове, които се превръщат в сензация, популярна и днес.

Разпространение на новини и информираност

Безспорно това е една от най-големите ползи на социалните мрежи и на интернет като цяло. Те позволяват невиждано до появата си темпо на разпространение на информация. За отрицателно време новина за събитие от една точка на земята може да достигне до друга. По предназначение това открива безброй възможности за всеки потребител в социалните мрежи.

Това изглежда като преломна точка в човешката история. На теория социалните мрежи предоставят неизчерпаем набор от знание. Би следвало и да оказват положително влияние върху различни общество, поради възможността да споделят случващото се в и покрай тях. Следователно шансовете за разрешаване на различни казуси и несправедливости е по-висок.

Леснодостъпната информация в социалните мрежи предполага и повишаване на общата култура. Няколко клика отделят всеки потребител от информация от всякакво естество, както и предразполагат откриването на хора със същите интереси. 

Междуличностен контакт и достъп до аудитория

Времената на изолиране показаха, че социалните мрежи могат да послужат за задоволяване на потребността от социализация. Когато живият контакт беше ограничен, за добро или за лошо, този тип платформи се оказаха от голямо значение за всеки човек и поддържането на контакт с познати и близки.

Социалните мрежи представляват и платформа за достигане до аудитория. Всеки желаещ, който познава достатъчно добре алгоритъма на дадена мрежа, има възможността да достигне до голям брой публика. Предоставя се гласност, която трудно се постига в реалния живот без вече изградена репутация.

социалните мрежи
Снимка: OutboundEngine

Образование и работа

В днешно време има различни академии, които предоставят онлайн курсове. Чрез различни социални мрежи хората могат да получат образование и квалификация за навярно почти всяка професия. Започвайки от езиковите курсове, преминавайки през практически обучения за разнообразни сфери, та чак стигайки до такива за работа с компютри и самите социални мрежи.

Също така днес един от най-лесните начини да намериш работа е именно търсенето в социални платформи. Освен специализираните за това сайтове, съществуват групи в социалните мрежи за търсене и предлагане. Отбелязваме и случаите, в които работодатели сами забелязват интересни личности из интернет пространството и предлагат специфично на тях работа.

Отражение върху бизнеса

Социалните мрежи са като едно поле, върху което предприятията могат да обработват и съответно, от което да пожънат успехи. Спрямо информация в “Review42” повече от 50 милиона малки бизнеса използват страници във “Facebook”, за да се свързват с клиенти.

Според 90% от маркетолозите усилията им, насочени към социалните медии са увеличили популярността на техните бизнеси. 71% от потребителите, които са имали добър опит в социалните медии с дадена марка, вероятно ще я препоръчат на други. 21% от потребителите са по-склонни да купуват от марки, с които могат да се свържат в социалните медии.

74% от потребителите споделят видео съдържание от марки в социалните медии. 80 % от специалистите по маркетинг в социалните мрежи казват, че основната им стратегия е да увеличат ангажираността в използваните за целта канали. Статистиките доказват колко полезни могат да са социалните мрежи за бизнесите, когато са използвани правилно. 

Увеличават ли бълкарските банки лихвите? Прочетете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *