07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Успехите на роботиката в България за 2021

робот

Снимка: EUobserver

Отминалата 2021 г. беше динамична и бурна за сектора на роботиката и индустриалната автоматизация. Особено големи успехи бяха постигнати при роботиката в България. Данните от Международната федерация по роботика (IFR) и Association for Advancing Automation (A3) показват следните тенденции в сектора:

Роботиката в България – кои са успехите за изминалата година?

Рекордни поръчки на роботи в Америка, възстановяване на пазара в Европа, Азия все още остава лидер. Поглеждайки към България, виждаме че се увеличават броя проекти за индустриална автоматизация, четири нови високоавтоматизирани фабрики, три нови VC финансирания в сферата на роботиката и автоматизацията.

Интересуваш се от машини? Защо не прочетеш статията свързана с един велик изобретател, като цъкнеш върху този текст?

През 2021 г. в България високоавтоматизирани заводи и поточни линии на „Нестле България, “Кимкооп Холдинг”, Сuрffее и “Фикосота” стартираха работа. Освен това, развитиe имаше и при по-младите български компании, като RPA Consulting, Amygda Labs и Neurorehabilitation Robotics набраха финансиране.

Роботиката в България преживява своя подем

Родният робо сектор преживява активно развитие, тъй като българското производство и износ отчитат значителен ръст. Това показва, че бизнесът успява да привлече нови поръчки от чужбина. Предвид недостига на квалифицирана работна ръка, заедно с повишеното търсене на българска продукция, автоматизацията е неизбежен избор. Както споделя и Светослав Василев от Siviko: „Да бъдем по-ефективни не е въпрос на избор, а на оцеляване и развитие“.

Самият доклад показва четири основни сектора и тяхното развитие, стартиращите компании, индустриалната автоматизация, сервизната роботика и образованието.

графика за роботиката в България
Снимка: BRAM, Mapping на сектора представен от ПАРА

Стартъпите – ключови инвестиции основно в софтуер и развойни центрове.

Инвестициите в по-горе описаните стартъпи за 2021 показват, че инвеститорите все още предпочитат да инвестират в софтуер за модернизация, но не и в хардуер. Очаквано, по-лесната им разработка и по-малкото предизвикателства са в основата на инвестициите за миналата година. Едно е сигурно, все повече сектори ще се преплитат със софтуерната страна на роботиката.

робот
Снимка: РAИС

Индустриалната автоматизация – активни инвестиции за по-висока производителност

И докато стартиращите компании в сектора са основно в софтуера, при индустриалната автоматизация докладът на ПАРА показва, че успешните примери комбинират хардуер и софтуер. От една страна имаме роботизирано зареждане на цифрови машини поради липса на квалифициран оператор, от друга – дългосрочно и устойчиво повишаване на качеството по примера на МАРЕЛИ СИСТЕМС.

Впечатление правят инвестициите на Нестле България, Инженерният център на Festo в България с проектите си за медицинска и лабораторна автоматизация, както и разработките на РАИС, свързани с интегриране на роботи в производствения процес и автоматизация на дейностите. Индустрията през 2021г. продължава с активното внедряване на роботи по примера на ТЕСИ. Само за седем години компанията инвестира в над 50 робота. Многомилионните инвестиции в Кимпокооп Холдинг и Фикосота, както и внедряването на дигитални двойници от центъра за 3D решения на ТехноЛогика, показват, че родната индустрия ще върви активно по пътя на автоматизацията.

развитие на роботиката в България
Снимка: MYX

Да автоматизираш процесите – мисията възможна

В докладът на ПАРА правят впечатление успешните примери на Modis Bulgaria, който успя да автоматизира над 100 бизнес процеса за компанията и клиентите си, като общо спести работа за над 30 служители на пълно работно време. Друг пример е AI решението на TechnologyValley, което може автоматично да отговаря на клиентски въпроси и да помага на клиентите стъпка по стъпка с различни процеси.

Знаеш ли, че има бизнес, посветен на това да изпращаш брокат на враговете си?

Паралелно с това българския екип по роботика в Ocado Technology Sofia и техните канадски колеги „On-Grid Robotics Pick“ създадоха усъвършенствана роботизирана ръка, която захваща хранителните продукти, комплектова ги според клиентските поръчки и ги опакова директно върху релсовата инфраструктура в автоматизираните складове. Технологията ще заработи до края на 2022 г. в един от най-новите складове на Ocado в Лондон.

робот
Снимка: ЕХНАТОН България

Образованието по роботика – дългосрочната инвестиция започна

Българските успехи в роботиката и автоматизацията през 2021 година показват, че държавата стартира по-сериозни инвестиции в индустрията. Резултат, който ще видим в следващите пет години. Могат да се отбележат следните новини от ключово значение за сектора:

147 държавни и общински училища, които ще получат близо 300 000 лева по Националната програма „Бизнесът преподава“. Друг положителен пример е въвеждането на обучение по роботика, виртуална и добавена реалност в русенските училища.
Силно впечатление правят дисертацията на инж. Васил Попов, който научи роботите KUKA и MELFA да различават и локализират обекти, изграждането на класна стая по роботика в математическата гимназия на Силистра, както и представянето на RoboticsLab academy Pleven на WRO 2021 – World Robotic Olympiad.

Докладът на ПАРА показва поредна активна година в сектора, като може да бъде изтеглен срещу eлектронна поща от следния адрес.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *