27/03/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Превръщане на хоби в бизнес

Все по-често хора превръщат своето хоби в бизнес и то успешно. Какво трябва да знаем преди да се захванем с това начинание?
бизнес в хоби

Снимка: IndustryToday

През последните години все по-често се наблюдават добри примери за това как едно хоби може да се превърне в проспериращ бизнес. Това обаче не е нова практика. Промените в наши времена се изразяват най-вече в начина, по който бизнесът достига до хората. Интернетът и социалните мрежи улесняват процеса за много начинаещи. Също така маркетинговите стратегии постоянно се подобряват.

Може да се проследи как различни развлечения, практикувани през свободното време, през вековете постоянно са се превръщали в бизнес. Част от тях са писането, рисуването, музиката, готвенето, градинарството, фотографията и много други. Днес с добра подготовка и най-нетрадиционните хобита могат да генерират големи приходи и да се превърнат в търговия. 

Подходящото хоби

Като пример можем да вземем плетенето на дрехи. Хоби, което изглеждаше като залязло, а и ненужно. Какво се случва обаче? Екосъобразният начин на живот набра огромна популярност. Своевременно с това в социалните платформи се появиха бизнеси, отговарящи на тази мода. Те предлагат ръчно плетени дрехи, чанти, играчки и т.н. По този начин се противопоставят на “бързата мода”, считана за един от големите врагове на околната среда.

Има още един ключов фактор, който оказва особено влияние на конкретния пазар. Плетените пуловери са особено на мода през зимния сезон. Това отключи прекрасна възможност за любителите на плетенето. Могат да предложат актуален продукт, отговарящ на търсенето. 

Подходящата обстановка и търсенето на продукта

Статистики потвърждават тези наблюдения. През 2019 г. стойността на вноса на трикотажни изделия в Европа възлиза на 21,8 млрд. евро. В  сравнение със 17 млрд. евро през 2014 г. През последните години стойността на вноса на трикотажни изделия в ЕС нараства средно с над 5% годишно.

Още през първата половина на 2020 се отчитат драстични промени. “We are knitters”, компания, предлагаща плетени продукти, отчита 75% ръст при продажбите си седмично. Всичко това, събрано заедно, показва как едно доскоро нетрадиционно хоби става успешен бизнес.

хоби в бизнес
Снимка:Packhelp

Има ли гарантиран успех?

Отговорът на този въпрос никога не може да бъде категорично “да”. Колкото и добра идея да имате, трябва да се намери правилният начин за реализация. Колкото и подходящ да е пазарът за превръщането на вашето хоби в бизнес, винаги процесът има своите особености.

В разглеждания пример обстоятелствата, съпровождащи изкарването на доход чрез практикуването на хоби, са на страната на любителите му. Това не означава, че всеки плетящ може да превърне развлечението си в бизнес. Добре е преди предмриемането на подобно начинание, да се отчетат някои фактори.

Кои са пречките?

Едно от най-големите препятствия е страхът от загуба на удоволствие по време на процеса. Това е първото стъпало, изпречващо се на пътя на бъдещите предприемачи. Не може да се даде сигурен отговор дали страхът ще се превърне в реалност. В такъв момент става въпрос на характер, амбиции и реалистични представи. Ако това Ви тревожи твърде много и не желаете да рискувате, то може би не сте готови за подобна крачка.

Превръщането на хоби в бизнес неминуемо означава ще се случат промени по време на творческия процес. Необходими ще са повече часове за изработка/практикуване. Също така заострено внимание към детайла. Особено в началото. Ако предлаганата стока не е с достатъчно добро качество, първите ревюта могат да обрекат цялото бъдеще на бизнеса.

Подготовка и умствена настройка

Възможно е да се появи и разминаване между търсенето и предлагането. Когато клиентите имат по-различни желания, всеки производител, за да оцелее на пазара, трябва да се съобрази с тях. В такива ситуации за твореца или човека, практикуващ дадено хоби, има възможност да се появи особено предизвикателство. Нуждата да преглътне своите идеи и визии за изготвеното от него.

На хоризонта се появяват и още няколко етапа, изискващи отделено време. Става въпрос за маркетинг, проучвания на пазара, ценообразуване, наемане на служители, следенето на работата им и тн. За да имате релна представа колко време и ресурси ще са Ви необходими, е най-лесно да изготвите детайлен бизнес план. Той ще Ви разкрие какво още можете да подобрите и имате ли реален шанс да изпълните първоначалната си идея в срок.

Още за стартирането на бизнес в България можете да прочетете ТУК.

От полза би било да се настроите, че дейността, която сте правили за удоволствие, се превръща в дейност, която правите за пари. Ако приемете това като нормален факт, би Ви било по-лесно да се справите с препятствията. Когато мислено се настроите, че хобито Ви всъщност се преформулира в работа, то е вероятно да се отнесете по-сериозно с по-обективна преценка за обстоятелствата.

Съвети за превръщане на хоби в бизнес

Както вече споменахме, предварителната подготовка има изключително значение. Можете ли да работите от вкъщи или ще Ви е необходимо отделно помещение? Какви са наемите за такова, ако не разполагате вече с него? Какъв първоначален капитал е необходим? Ще имате ли нужда от партньори или служители? Можете ли да си го позволите при стартиране? Има още много подобни въпроси, чиито отговор е добре да знаете в самото начало.

Ако детайлите не са Ви ясни, то се нуждаете от още време преди стартирането на бизнеса. При нужда от помощ можете да се обърнете към вече разработени идеи, наподобяващи вашата. Базата за сравнение е ценен ресурс.

хоби в бизнес
Снимка: ReginaldChan

Финансиране

За трансформирането на хоби в бизнес често се изисква помощ при набиране на първоначалния капитал. Съществуват най-различни опции. Сред тях са тегленето на кредит, но и намирането на инвеститори или съдружници. Възможно е да кандидатствате за финансиране в различни програми, целящи подпомагане и създаване на бизнеси. Подберете внимателно най-подходящия вариант за вашата идея.

Платформа и начин за достигане до клиентите

Каналът, по който достигате до аудиторията си, има голяма значимост. Възможно е дори чрез правилния избор за това да намалите маркетинговите разходи. Обмислете създаването на собствен уебсайт, продаване чрез пазари като “Etsy”, достигане до аудитория чрез различните социални мрежи и др. Отново няма гарантирана формула за успех. Зависи от конкретния продукт или услуга, целевата аудитория и т.н.

Установяване на правила и граници

Това може да Ви помогне да възприемете своето хоби като бизнес. Също така обособяването на график и място за работа допринася за отнасяне към начинанието с по-голяма отговорност. По този начин се улеснява и процесът на създаване и менажиране.

За странни бизнес идеи, които проработват, можете да прочетете ТУК.

Успешен пример за превръщане на хоби в бизнес

Шотландското дуо, което стои зад пивоварната и веригата пъбове “BrewDog” , е вдъхновено от любовта си към хубавата бира. Джеймс Уат и Мартин Дики били отегчени от същите стари бири, които доминирали пазара на бира в Обединеното кралство. Това ги вдъхновява да варят своя собствена бира и те основават своя бизнес през 2007 г.

хоби в бизнес
Снимка: BigHospitality

Още през втората година от съществуването си “BrewDog” е най-голямата независима пивоварна в Шотландия. Успехът им води до откриването на 46 бара в Обединеното кралство и дори в Европа и САЩ.

През изминалата година приходите им се увеличават с 21% до 286 млн. паунда (в сравнение с 238 млн. паунда за 2020г.). Продажбите и пазарният дял в Обединеното кралство нарастват, въпреки че през по-голямата част от годината в търговската мрежа и в баровете са били въведени пандемични ограничения.

Статията не е финансов съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *