07/06/2023

Wealth Bulgaria

Бизнес и инвестиции

Брокерът Денис Кирилов за недвижимите имоти

Денис Кирилов е консултант недвижими имоти с 5 годишен опит в сферата. Той коментира състоянието на българския пазар на недвижимите имоти.

Денис Кирилов е един от младите и популярни брокери. Има над 5-годишен опит в сферата на недвижимите имоти. През 2017г. завършва бакалавър в УНСС със специалност “Мениджмънт на недвижимата общественост. От 2020 г. е част от отдел “Продажби” на “Примо+ Недвижими имоти”, като специализира в работата с ново строителство и инвестиции в недвижими имоти.

Инфлацията и влиянието ѝ върху имотния пазар в София

-Здравейте г-н Кирилов, благодаря, че приехте поканата ни. Какви са според Вас основните тенденции в имотния пазар на София през 2022 в условията на ръст на инфлацията до рекордните 18,7%?

-Инфлацията е наистина доста висока. Според официални данни нивата ѝ се равняват на 18,7%. Неофициалната и личната инфлация всеки може да измери по стоките, които купува. Аз съм я изчислявал за себе си. Говорил съм и с хора, които си следят разходите и си ги смятат. Можем да говорим дори за над 20% инфлация в зависимост от потребителската кошница на човек.

От тази гледна точка, инфлацията беше не само при строителните материали макар че там имаше доста поскъпване. От началото на годината те са поскъпнали с повече от 20%. Миналата година поскъпнаха с може би 50%. Някои дори с повече от това, около 70-80%, което оказа огромен ефект върху цените на недвижимите имоти. Въпреки това имаше огромен интерес през 2021г. През 2022г. лично мое мнение е, че за първите 6 месеца все още се наблюдаваше такъв.

В момента също има голям интерес към недвижимите имоти. Въпросът е, че може би поради отпускарския сезон, търсенето се намали малко . Поне от това, което вече виждаме, в началото на септември хората се връщат в София и започват да търсят имоти. Инфлацията оказва влияние като тенденция не само от тази година, а и от миналата, защото хората се страхуват за парите си.

Повечето от тях са работили цял живот за спестявания от рода на 50-100-200 хиляди евро и искат да ги вложат някъде. Банките провеждаха политика да закриват спестовните влогове. И все още я провеждат. Буквално обявиха нулева лихва и сложиха такси върху наличността. Това накара много хора да преосмислят къде да си държат парите и какво да ги правят.

Поради тази причина българинът респективно се насочи към недвижимите имоти, защото това е много познато за него. За 2022г. тенденцията беше цените да продължат да растат спрямо миналата година и ефекта от нея. В момента все още има нарастване на цените. Все пак не е така масово, както беше, да речем в края на миналата, началото на тази година.

Инвестиране в недвижимите имоти като способ за “избягване” на инфлацията

Какво мислите за инвестициите в недвижима собственост до края на годината? Много хора виждат недвижимите имоти като убежище от инфлацията, но това наистина ли е така? Идва ли краят на свръх изгодните ипотечни кредити? Какви са рисковете за инвеститорите в имоти?

-Аз не отчитам такава тенденция, напротив. През настоящата година почти до този момент имаше много добри условия за жилищни кредити. Хората наситина се възползваха от тях. За това допринесоха и слуховете относно вдигането на лихвените проценти. Очакваше се да има рязко такова и хората искаха да се възползват от последния влак.

Относно стойността, статистиките на Националния статистически институт показват, че българинът може да закупи с една средна работна заплата в София горе-долу около 0,78 от квадратния метър. Като погледнем назад във времето, това не се различава особено от предишни данни. Тази стойност винаги варира някъде около 1 кв.м. за средна работна заплата в София.

Инвестицията в недвижимите имоти трябва да бъде разглеждана лично според мен. Същото мнение споделят и инвеститорите, с които разговарям и работя ежедневно. Дори има подкаст на Primо+ и Imvestia за инвестиции в недвижимите имоти. Почти всички по-големи инвеститори, които присъстват в предаването са единодушни. Те споделят, че дългосрочната инвестиция е инвестицията в имоти, която може да бъде печеливша.

Денис Кирилов за недвижимите имоти
Подкастът “Следващото ниво с Щелян и Георги”

Става въпрос за срокове от 5-10-20-30 години. Ако говорим за период, чийто край съвпада с този за конкретната година, по-скоро е добре да се насочим към осъществяване на покупка на един имот. Бих насочил хората към това да са много внимателни какъв тип имот купуват и какво точно очакват.

Инвестицията в недвижими имоти е дълъг процес, ако искаме да печелим от нея. Ако някой влезе в една инвестиция с идеята, че ще забогатее и ще си реши всички финансови проблеми в рамките ѝ, почти съм сигурен, че е обречен на провал. Освен ако не е нещо наистина извънпазарно и крайно нелогично, защото виждаме и доста такива сделки на пазара. Ако е класическият тип, човек с една инвестиция най-вероятно няма да успее да реши финансовите си проблеми.

Иначе да, все още е добър вариант инвестирането в имоти. Поне това е познато на българина и следователно е предпочитано. Според мен така и ще продължи да бъде. На различния пазар може да се инвестира и да се печели. Както във високите, така и в ниските цени може да се направи добра сделка в зависимост изцяло човек на каква база работи и какви са целите, които иска да постигне.

Данъците, сделките и спокойствието

-Всеки е чувал за сделки при недвижимите имоти с нереална сума за данъчна основа или с по-ниска от реалната стойност. Честа практика ли е това?

-За съжаление, никой не може да определи в какъв процент се случват. Това, което виждам като тенденция е, че хората бягат от този тип сделки. Лично моя препоръка към всеки един човек е да не сключва такава сделка. Всеки си носи риска при влизане в такава сделка, включително и наказателна отговорност. Аз съветвам всеки един мой клиент да не го прави.

Много често хората спестяват тези пари десетки години. Някои пък тепърва ще изплащат кредитите десетки години за тези имоти, които купуват. Не са никак малко пари. Винаги препоръката ми е да платят данъка. В случая ще бъде още 1000-2000 евро, но ще си осигурят спокойствието на съня. Все повече хора търсят точно това. Търсят спокойствието и сигурността.

Плащането на данъка в случая не гарантира 100% сигурност на безупречна сделка. Това обаче им гарантира спокойствието, че утре няма да треперят дали някой съсед ще каже, че тук е имало някакво плащане под масата или нещо от този сорт. Заради това все повече хора търсят наистина реална стойност на изповядване на сделките. Все пак чуваме ежедневно за примери, в които както и Вие казахте, не са изповядани на реална стойност.

Хората нямат сигурност в толкова много аспекти. Две години и половина сме в ситуацията с коронавируса. Отделно мина повече от половин година, откакто започна войната в Украйна. В страната ни също така има икономическа и политическа нестабилност. Заради това хората искат да имат сигурност поне в един аспект – при правенето на бизнес или при сключването на лична сделка и моята препоръка винаги е била такава.

Колко е реалният ръст на цените на имотите в столицата?

-Относно реалния ръст на цените на имотите в столицата ще посочим цифри, които са от Националния статистически институт. Това са цени на сключени сделки, на изповядани сделки, но не можем да гарантираме, че те са напълно реални. Също така в този индекс са включени цени на ново строителство, което също трябва да се отрази.

Има сключени сделки на ново строителство преди 2, дори понякога 3 години, на тогавашните цени, които тепърва ще вземат акт 16 и сделката ще бъде изповядана. Това означава, че цената като стойност ще бъде реална за преди 3 години. Следователно ще бъде подпазарна спрямо настоящия пазар. Това също има значение, но според НСИ в София за първото тримесечие на настоящата година е отчетен 7,3% ръст спрямо предходното тримесечие, което завършва миналата година. То е също с почти 12 пункта по-високо спрямо първото тримесечие на 2021г.

Най-търсените апартаменти в София

Кои видове апартаменти са най-предпочитаните и в кои локации на столицата са най-търсени?

-Видовете апартаменти са много интерес въпрос, защото буквално до преди 2 години и половина, т.е. преди коронавируса, най-вероятно отговорът щеше да е друг. В момента това, което забелязвам, е, че най-търсени са тристайните апартаменти. Видях, че в НСИ отчитат същото.

Следвани са от двустайните жилища, които винаги са вземали сравнително голям относителен дял в търсените жилища. Те са едни от най-предпочитаните инвестиции, когато става въпрос за отдаване под наем от клиентите, с които работя. В момента това по-скоро се очертават като предпочитани жилища – тристайни апартаменти и двустайни.

Първите са най-вече търсени, защото голяма част от хората започват да работят от вкъщи. При нас все по-често идват клиенти, които казват, че искат малко повече пространство или по-голяма тераса например. Не е просто някаква прищявка, хората вече се нуждаят от това, защото им е необходимо офис пространство в жилището, в което живеят.

Относно районите – все по-голям интерес има към такива, в които има метро, а и винаги е имало. Крайните райони също са предпочитани по-често, защото там цените са тенденциозно по-ниски, отколкото в централните райони. Говоря буквално за Надежда, Люлин, Обеля и Сухата река. Там и към момента наблюдаваме сделки на тристайни апартаменти, равностойни на тези за двустайни примерно в южни райони. Става въпрос за Манастирски ливади, Гоце Делчев, Борово и околните райони.

Кои видове апартаменти в момента увеличават или съответно намаляват най-много цената си? На какво се дължи това?

-Намаляване на цената няма. По-скоро отчитаме слаб интерес. Не толкова увеличаването или намаляването на цената, а самият интерес е фактор, който се отразява на цената след определен период от време. Намален интерес има наистина към жилища, които са за основен ремонт. Хората все по-рядко предпочитат да правят ремонти от гледна точка на това, че се вдигнаха много цените на строителните материали.

Работя с доста инвестиционни компании, които купуват, ремонтират и продават жилища. Според това мога да кажа, че ако преди година и половина – две излизаше около 200-250 евро на квадрат за тотален ремонт на апартамент, в момента говорим за порядъка от 300-350 евро и дори повече на квадратен метър. Понякога, ако говорим и за обзаведен апартамент, можем да стигнем доста над 350 евро на квадратен метър. Заради това хората може би малко се отдръпнаха от жилища, които са за основен ремонт, и от жилища, които са в стари неподдържани сгради.

Ръст на сделките, отдаване под наеми и покупко-продажба на недвижимите имоти

-Ако трябва да опитаме да направим сравнение между 2022 и 2021, какви са основните разлики в пазара? Достигнали ли сме плато при броя сделки или предстои ново увеличение? Колко време средно е необходимо за финализирането на дадена сделка? Какви са спецификите на предпочитаните недвижими имоти?

-Трябва да видим за какъв период се говори за плато, защото пазарът е изключително динамичен. Ако трябва да сравняваме последните тримесечия, данните ще бъдат коренно различни. Това се дължи на особеностите на годишния цикъл на пазара. Ако гледаме статистиката за последното тримесечие, част от него ще има по-малък брой на сделките спрямо предишното.

Причината е, че има доста месеци, в които хората не са в София, включително и в предишното тримесечие. Тенденциозно последното тримесечие на годината е най-силно. На годишна база това, което виждаме по статистики на Агенция по вписванията, е, че все още има ръст на вписаните сделки към настоящия момент. За първото тримесечие на 2022 г. има почти 9% увеличение спрямо същото тримесечие предната година.

Времето за финализиране на една сделка зависи изключително много от спецификата на самия имот. Това, което можем да наблюдаваме в момента, е в случаи, в които имотът няма пазарна специфика или документална специфика. Ние отчитаме периода от излизането на апартамента на пазара до неговото депозиране с топ депозит или предварителен договор. Ако пък липсва предварителен договор – директно нотариално изповядване. Виждали сме сделки, които се случват за дни, но средният период е може би между 14 и 45 дни в зависимост от апартамента.

Това, което на мен ми прави впечатление, е, че новите апартаменти се продават изключително бързо. Апартамент, който е след основен ремонт почти независимо в какъв тип сграда, се продава сравнително бързо. Това се случва, защото хората са привлечени от факта, че могат да вземат нещо готово без да го ремонтират. Респективно пък има по-голямо забавяне на пазара за апартаменти, които са в по-лошо състояние.

Апартаментите в Европа като цяло представляват ли интерес и за кого? Прочетете повече ТУК.

Като специфики отново мога да посоча това, че хората започнаха малко или много да избягват апартаменти, които са за тотален ремонт. Същото важи и за сгради, които са крайно неподдържани и се рушат. Заради това много хора предпочитат новото строителство. Макар и реално да получават по-малка квадратура, защото имат общи части, много хора предпочитат да живеят в нови сгради.

В следващите 5-10 години за тях те имат гаранция от строителя, а може би и през следващите 5-10 години няма да имат почти никакви проблеми с етажна собственост и със самата сграда. В старите жилища, особено в панелните блокове, хората имат проблеми с ВиК инсталацията, имат проблеми с електропреносната мрежа, имат проблеми с абонатните станции. Да не говорим, че там тенденциозно входовете са неподдържани.

Имат проблем с асансьорите, имат проблем и с това, че в по-старите сгради живее по-възрастно население. То обичайно е с по-различно мислене от по-младите хора, следователно младите хора търсят предимно нови сгради. В действителност има и такива хора, които търсят по-голяма квадратура и за тях това нещо няма значение. До ден днешен работя с клиенти, които казват: “Аз искам панел или ЕПК, защото 65 кв. м. двустаен в ЕПК, дори в панел, са 65 кв. м., докато 65 кв.м. в новото строителство са реална площ, от която може да използват около 50кв. м.”

Какви са очакванията на хората за бъдещето? Увеличаването на инфлационния натиск какво влияние оказва върху пазара на недвижими имоти. Колко голяма част от собствениците биха били готови да намалят цената, за да се разделят с имота си или да го отдадат под наем?

-Към момента според това, което наблюдавам, фундамента в предлагането и в търсенето на имоти като цяло е мотивацията на двете страни. Било то на търсещата, било то на предлагащата страна. Когато говорим за цени на имоти, за продажба, че дори и за наем, говорим за мотивация на собственика, който иска да продаде или съответно да отдаде апартамента си. Не мога да кажа защо тази мотивация много често е лична, не мога да кажа и колко мотивирани са собствениците да ги продават.

Това, което наблюдавам, е, че все повече хора, които отдаваха апартаменти под наем, започнаха да се интересуват колко пари могат да вземат от продажба на жилищата си. Може би са подтикнати от масовите новини, които донякъде създават и паника за спукване на някакъв имотен балон или понижаване на продажните цени.

Някои хора искаха да продават бързо, цитирам: “за да хванат последния влак на високите цени”. Дори се появяват много собственици, които отдават апартаментите си под наем, но искат да ги продадат. Буквално онзи ден имах среща с един човек, който ми каза: “Аз искам Х пари за този апартамент, знам, че цената е висока, но ако някой се появи и ги даде, ще го продам. Иначе си взимам наем от апартамента и не ме интересува.”

Има ли “балон при недвижимите имоти”?

Според данни от НСИ имотите са увеличили и продължават да покачват своята стойност спрямо лева, но не такава е реалността с хранителните продукти. Има ли балон и каква е вероятността той да се спука, предвид все по-малката възможност на домакинствата да плащат наем или да купят свое жилище, въпреки повишаващите се доходи?

-Първо, трябва много ясно да се прецизира понятието “балон при недвижимите имоти”. До голяма степен хората спекулират с него и с “пукане на балон при недвижимите имоти”. Впрочем в онлайн средите, буквално във всяка една платформа, която следя, Instagram, YouTube, TikTok хората спекулират. Обикновено казват: “балонът ще се спука, има балон при недвижимите имоти, цените ще паднат с 50-60% под това, което са”.

Обичайно тези хора предлагат някакъв друг тип инвестиция. Най-често предлагат “решение”. Започват да предлагат техни продукти, да навиват хората за криптовалути, за спестовни влогове, за ценни книжа, за инвестиция в злато, за всякакъв друг тип инвестиции. Целта е да отклонят едни пари, които хората инвестират в недвижимите имоти, на друго място. Не бих могъл да кажа, че има балон на недвижимите имоти.

Няколко пъти през тази година Primo+ излизахме с твърдото становище, че не виждаме признаците на балон на недвижимите имоти. Има огромна разлика между това, което се случи 2007-2008г. и това, което се случва в момента, поради много съпътстващи фактори.

недвижимите имоти
Primo+ недвижими имоти

Дори ако погледнем и средната работна заплата за страната и за София, тя се е повишила драстично оттогава досега. В момента средната работна заплата в София е 2200лв. според Националния статистически институт и това, ако не отчитаме сивия сектор. Има и много други фактори като тенденции, че повече хора се преместват да живеят в София.

Давам конкретен пример с това как преди 30 години е било структурирано семейството. Буквално можем да видим от 3 до 4 поколения, живеещи в една къща или в един имот. Визирам по-големи къщи, по-големи семейни имоти дори в София, да не говорим в цялата страна.

Ако погледнем в момента, поне от това, което аз наблюдавам, младите хора буквално на 18-19 години, щом завършат училище, искат да са самостоятелни и се изнасят под наем. След 2-3-5 години, когато вече имат някаква финансова стабилност и работа, която им позволява да ползват банково финансиране, търсят свой собствен дом.

Много често търсят двустайни, тристайни апартаменти сами хора, особено сега, както споменах, покрай хоум-офиса. Просто има такива хора, които идват и казват: “Искам да наема или да купя тристаен апартамент”, а човекът всъщност е сам или това е двойка, защото едната стая е предвидена да бъде офис. Това имах предвид, има повече квадратни метри площ на лице, живущо в конкретното жилище, спрямо преди.

“Феноменът на тъмните прозорци”

Какво мислите за огромният брой на празни жилища в София? Защо се получава подобен ефект, когато от друга страна има статистики, че 58% процента от младите хора между 15 и 29 години живеят в пренаселени домакинства?

-Първо, това, с което ще започна, е относно огромния брой празни жилища. Националния статистически институт не може да извади такава информация. Наскоро попаднах на видеоклип на един инфлуенсър, в който той изчисляваше по изключително грешен начин празните жилища в София. Твърди се, че има Х на брой жилища, има Х на брой хора в София, значи има еди-колко си празни жилища.

Не съм съгласен, защото много хора, които живеят по постоянен адрес в София, но не са в София. Това нещо НСИ няма как да го отчете, защото голяма част от собствениците като тенденция предишните години не декларираха договора си за наем. И дори да го декларират, няма как да знаеш в този апартамент дали живеят 1, 2, 3, 5 или 10 човека.

Могат да разчитат само на данните от националното преброяване, което винаги става по адрес на местоживеене. Ако не е по адрес на местоживеене, ти трябва да подадеш отделна декларация, за да може да се преброиш. Повечето хора са писани от техен близък в жилището им, в което се водят по официален адрес.

Мога да дам дори личен пример. При националното преброяване брат ми, който не живее в къщата на родителите ми, е преброен там. По настоящ адрес се води на това място, а не в апартамента, в който е под наем. Въпреки че наемът му е деклариран, той не е задължен да си премести адреса на регистрация в апартамента, в който е под наем. Заради това има огромно изкривяване на преброяването и оттам в статистиката.

Преди няколко години правих магистърска теза и попаднах на едни данни, които сочеха, че в София около 24-25% от жилищата са празни. Имаше един термин “феноменът на тъмните прозорци”. Склонен съм да вярвам, че цифрата е по-скоро около този процент. Около 25% от жилищата в столицата са необитаеми. Това не е никак малък процент на фона на сградния фонд, който има.

Тук трябва да отчетем и нещо друго. За този феномен способстват много други фактори. Например това, че голяма част от тези жилища са в по-стари сгради, които са амортизирани. Техните собственици са предпочели да не ги отдават под наем и да не влагат пари за ремонт. По този начин те не вкарват и наематели, които да ги доразрушават или да ги рушат.

Собствениците чакат да се увеличи стойността на недвижимия им имот. Някои пък ги оставят за времето, когато внуците им пораснат, за да отидат и да ги ползват. Това също е част от този феномен “тъмни прозорци”. Другото, което е, че голяма част от тези апартаменти са и трудно продаваеми, защото сградите, както споменахме, се рушат.

Друго, което трябва да отчетем, със сигурност, е нашата данъчна политика. Ние сме с едни от най-ниските данъци за притежание на имот в Европа. Реално ние нямаме рестрикция дали ще притежаваме един, или десет имота. Можем да притежаваме, колкото пожелаем, а данъкът ни ще бъде сравнително нисък. Ниският данък също е причина хората да избират да притежават жилищата без да ги ползват, отколкото да ги продадат или отдадат под наем.

Каква част от българското население тегли кредит, за да си купи жилище?

Смятате ли, че увеличаването на лихвените проценти от страна на ЕЦБ ще продължи? Ще доведе ли това до затруднения за българите при изплащане на ипотеките си? Спрямо вашия опит, какъв процент от хората закупуват жилище с помощта на ипотечен кредит?

Ако трябва да говоря за мои клиенти, бих могъл да бъда сравнително точен. Мога да кажа и за данните от Агенция по вписванията. Реално има начин това нещо да бъде сметнато, като се види броят на законови договорени ипотеки и този на вписаните сделки в София. За съжаление, това също няма да бъде много точно.

Излезнаха данни, че горе-долу около половината сделки в София са с ипотечни кредити. От хората, с които работя, моите купувачи, обикновено наблюдавам, че около 80-90% от хората използват банково финансиране в различен процент. Най-често става въпрос за ипотечен кредит в порядъка между 50 и 85%. Има и хора, които нямат никакво самоучастие. Тотално не препоръчвам това особено в момента.

До началото на тази година, да не кажа до средата, имаше хора, които търсеха поне 100-120% финансиране от банка. Искат да ги финансират за жилището, искат с ипотечен и потребителски кредит, искат да ги финансират и за ремонт. Ако нямат едни поне 10% спестени за покупката на имот, моята препоръка е да не го правят. Да не говорим, че даже клоним към 20% вече, за да имат спокойствие, че могат да проведат сделката.

Европейската централна банка е доста солидна институция, с която трябва да се съобразяваме в огромни количества, желаем или не. В Primo+ използваме услугите на кредитни консултанти за нашите клиенти. Винаги съветваме хората да се консултират с тях или с доверен банкер, човек, който може да им свърши работа в конкретна банка.

Относно започване повишаването на лихвения процент от Европейската централна банка, тя обяви през 2019, че започва плавното покачване на лихвените проценти. През 2021г. да не говорим до средата на тази година, това нещо не се случи. Няма как аз персонално или който да било да гарантира какво ще се случи. Ако някой го прави, значи се опитва да излъже или се опитва да спекулира и да изкривява пазара.

Щом ЕЦБ след официално свое изявление не прави нещо, означава, че те имат начини, по които да се коригират. Продължаването на увеличаването на лихвения процент не би могло да бъде фатално, ако хората не са искали чудеса от храброст от своите кредитни консултанти и от банката, която ги кредитира.

Хората, които са слушали нашите препоръки през годините, че трябва да имат поне 10-15-20% самоучастие, за да могат да купят имот, а не да търсят 100-120% финансиране от банка, не мисля, че биха имали проблем. Може да се случи само ако имат лична финансова драма.

Банките (поне преди) нямаха проблем да отпускат кредит дори ако трябва да отделяш 50-60-70% от дохода си за вноска. В някои стигаше и до 80%. Хората, възползвали се от това за закупуване на имот, са на ръба на възможностите си. Това не е препоръчително в никакъв сценарии, защото с повишаването на основния лихвен процент човекът изпада в просрочие и съответно в неизпълнение на договорената си законова ипотека.

Същото може да се случи и при лични драми – съкращения от работа, загуба на работа или на трудоспособност. Ако хората са спазвали някаква финансова култура, не би трябвало да имат проблеми с покачването на лихвения процент. В зависимост е от личните условия по кредити, но просто ще им се увеличат вноските.

Ако трябва да бъдем честни, през 2007-2008г. при същото даже при по-високо количество на сделките хората са взимали на по 6-7-8% ипотечен кредит, т.е. лихвен процент за ипотечния кредит. Това означава, че при сегашното положение, защото в момента има банки, които отпускат ипотечни кредити на 2,4-2,5 лихвен процент, дори и да се вдигне с 2%, ние сме далече от това да стигнем същото положение.

Ставал свидетел на сделки, в които хората искат финансиране от банка. Теглят 3 или 4 кредита – ипотечен, потребителски, за ремонт или ако не им отпуснат някои от тези, теглят overdraft. Събират пари от близки и познати само и само за да купят имот. Буквално след това са на ръба на възможностите си да плащат вноската. За мен е крайно нелогично и е по-скоро въпрос на финансова култура.

Според мен обаче голяма част от хората си направиха много добре сметките. Повишаването на доходите също е голям фактор. Средната работна заплата се е повишила, а в някои сектори заплащането се удвои и утрои. Да не говорим за положението в IT сферата. От нея са голяма част от купувачите, с които работя просто защото те имат високи доходи, банките им отпускат кредити, имат завидно самоучастие, което са насъбирали. Разширяват портфолиото си от инвестиции и те нямат притеснение относно вдигането на лихвения процент. Могат спокойно да си позволят да продължат да си изплащат вноските по ипотечния кредит.

Искате ли да изградите инвестиционно портфолио, или да разширите вече съществуващо такова? За да научите повече относно инвестициите в златото, прочетете тази статия.

Спъват ли глобалните сътресения имотния пазар в страната?

Какво е според вас влиянието на явления като войната в Украйна и енергийната криза върху имотния пазар? Има ли отлив от хора на пазара заради тях и икономическата несигурност на бъдещето?

-Няколко са нещата, които краткосрочно ми направиха впечатление. Първо, коронавируса се отрази на пазара и на наеми, и на продажби. Казвайки краткосрочно имам предвид, че примерно след март 2020г. буквално имаше едни 2-3 месеца, в които хората не знаеха какво да правят. Имаше невъзможност въобще да се сключват сделки. Това се отрази доста негативно на пазара.

Ако погледнем статистиката от тогава, имаме някаква разлика, но пък много бързо хората възстановиха и дори надхвърлиха броя на покупко-продажби, защото в момента от предишната година , в който имаше някакво успокоение и вече опознаване на ситуацията около Ковид вълната. Хората започнаха отново да купуват и да продават имоти.

Сега покрай войната в Украйна имаше няколко месеца, горе-долу пак около 2-3 месеца, с подобни тревоги в хората. Именно не се знаеше накъде ще тръгне икономическата ситуация при нас първо, а после и световната. Дали ще има проблеми с доставките, дали войната ще се разрасне, дали ще приключи бързо, дали няма да приключи бързо.

Хората просто не бяха попадали в такава ситуация и трябваше под някаква форма да спрат и да не взимат решения, които не са им належащи на момента. Има къде да живеят, следователно не търсят жилище, което да купуват, но в рамките на няколко месеца отново имаше стабилизиране. Бих могъл да кажа, че хората си възвърнаха броя на сделките, които правеха от предишните месеци.

Относно икономическата несигурност, някои хора очакваха може би заради завършека на миналата година, през тази да имаме икономически сътресения. Навсякъде се тръби, че предстои криза. Поради тези причини хората искат да си скрият парите от инфлацията и от обезценяването. Някои от тях решават да го направят в недвижимите имоти

Статията не е финансов съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *